Hippursav
Lóhugysav, benzoilglikol; A
növényevő állatok hugyának rendes alkotó része. Az emberi hugyban, főképen
növénnyel való táplálkozáskor, szintén H. van. E sav a lóhugyból ugy készülhet,
hogy ezt 1/5-ére besürítik és megszürt folyadékot sósavval
megsavanyítják. A folyadékból hosszabb idei álláskor tisztátalan H.
kristályosodik ki, amely a kimosás és klórvizzel való szállítás után, forró
vizből átkristályosítva megtisztítható. A benzoilkloridból (C6H5.
COCL) glikol (CH2NH2COOH) hatása révén a mesterséges H.
képződik. A tiszta H. szintelen hasábalaku kristályokból áll; hideg vizben
alig, forró vizben könnyen oldódik. Op.-ja 188°C. A savakkal v.a lugokkal való
főzéskor széthasad amido-ecetsav v. glikokol- és benzoesavra. A H. elég erős
sav; sói a hippursavsók v. hippurátok és a savból ugy készülnek, hogy oldatát
fémoxid, hidroxid v. karbonáttal semlegesítik. Sói többnyire vizben oldhatók és
elég jól kristályosodnak. A H.-ból benzoesavat (l. o.) is gyártanak.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|