az állati test hús- és zsirtömegének bő táplálás által való
szaporítása. A hús-H. főleg a hús szaporítását célozza, ellenben a zsir-H.
főleg zsirt szándékozik termelni. Hús-H. csak növendékállatokban lehetséges,
mert csak azok képesek uj izomszövetet létesíteni, a megnőtt állatok ellenben
csak csekély mértékben, és főleg csak azáltal szaporítják hústömegüket, hogy az
izmok zsirral szövődnek át. A zsir-H.-t fél- és teljes H.-ra osztják. Fél-H.
az, midőn csak addig hizlalják az állatokat, mig a hús mértékletesen szövődik
át zsirral; a teljes H.-nál ellenben részben a húsrost maga módosul, részben
pedig tömeges zsir rakódik a testre. A teljes H.-t a sertésen a ludon
eszközlik. A test a H.-nál nemcsak gyarapodik, de javul is (finomodik), azonban
utóbbi nem történik a testen mindenütt egyenlően, mert egyes hústájak többet
javulnak, mint mások; a hizlalt állaton tehát nagy eltérés van az egyes
hústájak minősége között, ellenben a sovány állat húsa a testen mindenütt
egyenlő. Legfeltünőbben javul a H.-nál a vesepecsenye s a fartő, kevésbé a
rostélyos, lapocka és vastagin, még kevésbé a tarja, vékonyoldal, középszegy,
szegykötés és dagadó, legkevésbé a nyakon levő hús. Ebből kitetszik annak
jogosultsága, hogy a mészárosok nagobb városokban testtájak szerint állapítják
meg a hús árát, hogy p. a vesepecsenyét 2-3-szor drágábban adják el, mint a
nyakhúst. A H.-nál használt takarmány szerint megkülönböztetnek tej-, legelő-,
moslék-, répa-, szemes-H.-t stb. A tej-H. ujabban a tejgazdaságok fellendülése
óta nyert fontosságot, mert a tejhulladékok gyakran csak borju- és malac-H.
által értékesíthetők. A legelő-H. csapadékdús országokban
(Eszaknyugat-Európában) üzetik legkiterjedtebb mértékben, mig nálunk legelőink
minősége folytán szarvasmarhát csak vidékenként, ürüket átalánosabban javítanak
a legelőn. A moslék-H.-t szeszgyárosaink gyakorolják, vannak, kik 5000 marhát
is hizlalnak egy évben. A mezőgazda inkább még csak kiselejtezett marháját
hizlalja és pedig télen répa, széna, szalma, dara s kereskedelmi takarmányok
segélyével. A szemes-H.-t leginkább sertéssel (p. Kőbányán) és baromfival üzik.
Az állat a H. kezdetén jobban gyarapodik, mint később. Ezért csak addig
célszerü a H.-t folytatni, mig a súlygyarapodás értéke a megetetett takarmány
értékét fölülmulja, vagy a termék finomodása fizeti meg a H. költségeit. A
súlygyarapodás megtudása végett szükséges, hogy a nagyobb hizlaló marhamérleget
szerezzen be. Magától érthető, hogy a hizókkal annyi takarmányt kell etetni, amennyit
meg tudnak enni és emészteni, sőt ezeket az által kell előmozdítani, hogy a
takarmányt lehetőleg izletes és könnyen emészthető alakban etetjük. Igen fontos
továbbá, hogy a hizók kényelmes istállóban legyenek elhelyezve, hogy szeliden
bánjanak velük, jól ápoltassanak és hogy lehetőleg keveset nyugtalanítsák őket.
Forrás: Pallas Nagylexikon