Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Hőérzés... ----

Magyar Magyar Német Német
Hőérzés... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Hőérzés

bőrünk azon képessége, hogy midőn hőfoka emelkedik, meleget, midőn leszáll, hideget érzünk (l. Hő és Állati meleg). A hőérzés finomsága a bőrfelület egyes tájain különböző; a meleg vagy hideg vizbe mártott kéz például a hézháton előbb érzi meg a hőváltozást, mint a tenyéroldalán. Ennek oka kiválóan az irhát fedő felhám vastagsága. A felhám igen rossz hővezető, olyan testrészek tehát, melyeket vastag felhámréteg borít, mint a kéz tenyéroldala, kevésbé érzékenyek a hőkülönbség iránt, mint az olyanok, melyeknek igen vékony felhámrétegük van. Ezen kivül azonban az idegvégkészülékek mennyisége valamely bőrrészleten szintén befoly a hőérzés finomságára. Gyakorlat által hőérzőképességünk finomsága tetemesen növelhető. Hőérzőképességünk egyébiránt oly finom, hogy az arcon 0,4-0,2, a tenyéren 0,5-0,4, a kézháton 0,3 °C. a megérezhető legkisebb hőkülönbség.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is