Hőérzés
bőrünk azon képessége, hogy midőn hőfoka emelkedik, meleget,
midőn leszáll, hideget érzünk (l. Hő és Állati meleg). A hőérzés finomsága a
bőrfelület egyes tájain különböző; a meleg vagy hideg vizbe mártott kéz például
a hézháton előbb érzi meg a hőváltozást, mint a tenyéroldalán. Ennek oka
kiválóan az irhát fedő felhám vastagsága. A felhám igen rossz hővezető, olyan
testrészek tehát, melyeket vastag felhámréteg borít, mint a kéz tenyéroldala,
kevésbé érzékenyek a hőkülönbség iránt, mint az olyanok, melyeknek igen vékony
felhámrétegük van. Ezen kivül azonban az idegvégkészülékek mennyisége valamely
bőrrészleten szintén befoly a hőérzés finomságára. Gyakorlat által
hőérzőképességünk finomsága tetemesen növelhető. Hőérzőképességünk egyébiránt
oly finom, hogy az arcon 0,4-0,2, a tenyéren 0,5-0,4, a kézháton 0,3 °C. a
megérezhető legkisebb hőkülönbség.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|