Hőfoghatóság
(fajhő, hőkapacitás), azon hőegységek száma, melyek
szükségesek, hogy valamely test 1 kilogrammnyi tömegének hőmérséklete 1
°C.-szal emeltessék. Mivel a viz 1 kg.-jának 1 °C.-szal való melegítésére egy
hőegység (l. o.) szükséges, a viz hőfoghatósága 1 kaloria (egység). Némelyek a
H.-tól megkülönböztetik a fajmeleget. Ezek az utóbbi alatt azon melegmennyiséget
értik, mely vm. test mérsékletét 1 °C.-szal képes emelni, viszonyítva azon
melegmennyiséghez, mely ugyanolyan súlyu viz mérsékletét képes 1 °C.-szal
emelni. Ennek mértékszáma ugyanaz, mint a H.-é; de mig ezt kaloriákkal mérjük,
a fajmeleg mértékszámának, mint viszonyszámnak, nevet nem adhatunk. A H.
fogalmának megállapítására azon tapasztalati tény vezetett, hogy ugyanazon
melegmennyiség különböző anyagok egyforma tömegeit nem hevíti egyenlő magas
hőfokra. A különböző testek tehát nem képesek a meleg hatása alatt egyformán
fölmelegedni s ezen, az anyagtól függő sajátságot akarja épen a H. fogalma
kifejezni. Hogy különböző anyagok H.-a nem egyforma, a következő kisérletből
látható: Három, egyforma súlyu golyót, és pedig rézből, ónból és ólomból, kis
horgocskák segélyével felfüggesztve forró vizbe mártunk s miután a
forráspontnak megfelelő hőmérsékletet fölvették, 3 mm. vastag egyenletes
viaszlepényre helyezzük. Rövid idő mulva láthatjuk, hogy a rézgolyó a
felolvasztott viaszrétegen átesett, mig az óngolyó a viaszréteget átlyukasztva,
megakadt, az ólomgolyó pedig csak kevéssé mélyítette a viaszt. A réznek a három
anyag közül legnagyobb a fajmelege, az óné kisebb, az ólomé legkisebb. A
viszony közöttük körülbelül ez: 9:5:3. Ily eljárással csak összehasonlítást
lehet tenni a különböző testek fajmelege között. A fajmeleg pontosabb
meghatározása többféle módszer szerint történhetik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|