Hordó
A bornak nagyban való eltartására H.-kat használnak,
melyeknek e célból kifogásolhatatlanoknak kell lenniük, mert különben a bor
vallja kárát. Legjobb boros H.-kat tölgyfából készítenek, jók még a szelid
gesztenyefából, eperfából és ákácfából készült H.-k is, a különböző fenyőfák
azonban e célra alkalmatlanok és pedig nemcsak azért, mert likacsosságuk miatt
a bor nagyon apad bennök, de azért is, mert nehezen tisztíthatók s a bor
kellemetlen fenyőfaizt vesz fel bennök. A H. teljesen száraz dongákból és
gondosan készüljön: megfelelő helyeken vannak a donga közepén az akonanyilás, s
a fenéken a csaplyuk; az 5 hektoliter ürtartalomnál nagyobb H.-k fenekét
célszerü megfelelő nagyságu ajtócskával ellátni, melyet azután vagy faékkel,
vagy vaskengyelzárral szorítunk a fenékhez. Ezek felerősítésénél arra kell
ügyelni, hogy szegfejek s egyáltalán vas ne kerüljön a H. belsejébe, mert ez a
bornak megtörését okozza. Az uj H. a bor befogadására nem alkalmas, azt előbb
gőzölés, forrázás stb. által meg kell tisztítani, mert különben a bor
kellemetlen faizü lesz benne; még ezután is csak silányabb minőségü ujbort vagy
mustot töltsünk bele először, mert az óborok még a legjobban megtisztított uj
H.-któl is mellékizt kapnak. A kiürült H.-t azonnal gondosan ki kell mosni és
megkénezni, mert különben a beivódott bor megvirágosodik, megecetesedik stb. s
a H. ily módon tisztátalanná válván, a belekerülő bort megrontja. Ezenfelül a
H. dohos, penészes stb. lehet, melynek ize azután a beletöltött boron is
észrevehető. A H.-ban a bor évenkint 11/2-31/2%-ot
apad, mert a dongákon átivódó bor a felületről elpárolog; azonfelül a H.-ban
érik a bor. Az apadás meggátlására a H.-kat firnisszel szokták bekenni; igaz
ugyan, hogy a bekent H.-k tisztábbak maradnak, s az apadás is majdnem teljesen
megszünik, de a bekent H.-ban csak nagyon lassan érik az ujbor, miért is ezek
csak kész óborok eltartására használhatók előnnyel. A H.-k a boros pincében az
u. n. ászokfákra s a pince talajától 0,5 m. magasan vannak elhelyezve. Némely
vidéken «egy hordó bor» elnevezés alatt bizonyos mennyiségü bort értenek. Igy
Tokajhegyalján egy hordó 21/2 akó, egy fél hordónak (11/4
akó) átalag a neve. L. még Donga.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|