Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
hordó barrel
hordó butt
hordó cask
hordó keg
hordó legsz... bilge
hordó szádj... bung
hordó-dugas... bung
hordóakaszt... sling
hordóakona bung
hordóállván... gantry
hordóba töl... to barrel
hordóba önt... to barrel
hordóban ma... ullage
hordóban ma... wet ullage
hordóban vá... to paddle
hordócsap bib cock
hordócsap spigot
hordócsap spile
hordócska keg
hordódonga stave

Magyar Magyar Német Német
hordó Faß (s)
hordó Tonne (e)
hordozóraké... Trägerraket...

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Hordó

A bornak nagyban való eltartására H.-kat használnak, melyeknek e célból kifogásolhatatlanoknak kell lenniük, mert különben a bor vallja kárát. Legjobb boros H.-kat tölgyfából készítenek, jók még a szelid gesztenyefából, eperfából és ákácfából készült H.-k is, a különböző fenyőfák azonban e célra alkalmatlanok és pedig nemcsak azért, mert likacsosságuk miatt a bor nagyon apad bennök, de azért is, mert nehezen tisztíthatók s a bor kellemetlen fenyőfaizt vesz fel bennök. A H. teljesen száraz dongákból és gondosan készüljön: megfelelő helyeken vannak a donga közepén az akonanyilás, s a fenéken a csaplyuk; az 5 hektoliter ürtartalomnál nagyobb H.-k fenekét célszerü megfelelő nagyságu ajtócskával ellátni, melyet azután vagy faékkel, vagy vaskengyelzárral szorítunk a fenékhez. Ezek felerősítésénél arra kell ügyelni, hogy szegfejek s egyáltalán vas ne kerüljön a H. belsejébe, mert ez a bornak megtörését okozza. Az uj H. a bor befogadására nem alkalmas, azt előbb gőzölés, forrázás stb. által meg kell tisztítani, mert különben a bor kellemetlen faizü lesz benne; még ezután is csak silányabb minőségü ujbort vagy mustot töltsünk bele először, mert az óborok még a legjobban megtisztított uj H.-któl is mellékizt kapnak. A kiürült H.-t azonnal gondosan ki kell mosni és megkénezni, mert különben a beivódott bor megvirágosodik, megecetesedik stb. s a H. ily módon tisztátalanná válván, a belekerülő bort megrontja. Ezenfelül a H. dohos, penészes stb. lehet, melynek ize azután a beletöltött boron is észrevehető. A H.-ban a bor évenkint 11/2-31/2%-ot apad, mert a dongákon átivódó bor a felületről elpárolog; azonfelül a H.-ban érik a bor. Az apadás meggátlására a H.-kat firnisszel szokták bekenni; igaz ugyan, hogy a bekent H.-k tisztábbak maradnak, s az apadás is majdnem teljesen megszünik, de a bekent H.-ban csak nagyon lassan érik az ujbor, miért is ezek csak kész óborok eltartására használhatók előnnyel. A H.-k a boros pincében az u. n. ászokfákra s a pince talajától 0,5 m. magasan vannak elhelyezve. Némely vidéken «egy hordó bor» elnevezés alatt bizonyos mennyiségü bort értenek. Igy Tokajhegyalján egy hordó 21/2 akó, egy fél hordónak (11/4 akó) átalag a neve. L. még Donga.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is