Húsadó
Húsfogyasztási adó-alak azon közvetett adó, mely a
húsélvezet megadóztatását célozza. A hús fogyasztása nagyobb fizetési
képességet árul el és annyiban a hús alkalmasabb adótárgy, mint p. a só,
kenyér, de azért mégis mint elsőrendü életszükséglet kielégítésére szolgáló,
minden esetre kivánatos, ha adó alá nem esik. Ez annál is inkább áll, mert
nagyon nehéz ez adónak helyes keresztülvitele; az adótárgy nagy szétszórtsága
az állami területek minden részén, a minőség megállapításának és
tekintetbevételének nehézségei is ez adó ellen szólanak. Fejletlenebb viszonyok
mellett a húsadó a darabok száma szerint vettetik ki, későbben inkább súly
szerint. Ujabban a húsadó inkább mint községi adó alkalmaztatik; különösen
nagyobb városokban, ahol a közvágóhidi intézmény által a húsforgalom
központosíttatik, az adó kivetése kevesebb nehézséggel jár. A kivetési mód
különböző, majd mint forgalmi adó (kapuadó) vettetik, majd a mészárosoknál stb.
Nálunk a húsadó alá esik a nagyobb és kisebb vágómarha és Budapesten a vád és
annak húsa és a vadszárnyasok. Tesz pedig az adó:
|
Budapest
|
Pozsony
|
I.
|
II.
|
III.
|
|
|
|
osztályu községben
|
darab szerint
|
6,30 frt
|
5,04 frt
|
5,04 frt
|
3,78 frt
|
2,52 frt
|
vágó és kisebb marhák és 1 éven felüli borju után
|
1,05 frt
|
0,84 frt
|
0,89 frt
|
0,63 frt
|
0,42 frt
|
A fél állat az egész állat adójának felét, a félnél nagyobb
az egész állat adóját fizeti, mig a felénél kisebb hússúly szerint adóztatik
meg. A H. tett 1893. 3 830 254 frtot. A H. behozatott 1850., törvényesíttetett
az 1868. XVII. és XXXV. t.-c.-kel, ujabban szabályoztatott az 1875-ik évi
XXVIII., és az 1887. XLVII. t.-c. által.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|