Húskétszersült
(húsbiscuit), húsnak vagy némely alkotórészeinek keveréke
liszttel, kenyérformára kisütve. Legkevésbé tápláló az, mely húskivonatból (l.
o.) és kenyértésztából készül, de izletes levesek készítésére igen alkalmas.
Jóval táplálóbbak, de kevésbé izletesek, a buzalisztből és beszárított vérből
v. húslisztből készült H.-ek. Gail Borden Texasban szörpsürüségig bepárolt
húslevest buzaliszttel sütött kenyérformába; ez a készítmény 32% húsrészt
tartalmaz, de a fehérjék nélkül. Thiel apróra vagdalt friss húst hideg vizzel
von ki és az utóbbit, mely tehát bizonyos mennyiségü fehérjét is tartalmaz,
alakítja liszttel tésztává. 1,5 kg. marhahúsból és 6 kg. buzalisztből ilyen
módon 7 kg. H. lesz. Jacobsen a kész húskivonatot használja a tészta
készítéséhez, mig a Carne pura-társaság finom buzalisztből, cukorból, vajból,
tejből és körülbelül 22% húsporból állítja elő a maga gyártmányát. A H. az
angol és az orosz hadseregben és tengerészetben be van vezetve. Elkészítése
abban áll, hogy porrá törve vizben, sóval és fűszerrel mintegy 20 percig
levessé főzzük.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|