Hüvelygyümölcs
(növ.), Hazslinszkynál csőte (legumen), a vitorlásviráguak
gyümölcse. Rendesen jóval hosszabb mint széles, egy termőlevélből alakul s a
magvakat a hasi forradáson viseli. Különben száraz, hártyás v. bőrnemü és
leggyakrabban egyrekeszü. A hasi forradásból csak ritkán képződik rekeszfal,
ekkor hosszában kétrekeszü, mint a csödfű H.-e. A H. a hasi oldalon, azután a
főér (hát) irányában is szétreped (paszuly, borsó). A husosabb vagy egymagu H.
(Szt. János-kenyér, varjuborsó) nem reped fel. Néha a magvak közt keresztfalak
támadnak. Ekkor cikkes H. (lomentum) a neve (Hedysarum, patkócim). A cikkes H.
nem nyilik fel, hanem a keresztfal irányában feslik szét.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|