Szesz olyan több vagy kevesebb etilalkoholt tartalmazó folyadék,
melyet cukortartalmu folyadék erjesztése után lepárlás által nyernek.
Gyártása.
Régebbi időben a szeszt leginkább pálinkafőzőkben termelték.
Ma már szeszen csak a [...] |
Szeszadó olyan termelési vagy fogyasztási közvetett adó, amely a
szeszes erjedés és lepárlás által iparszerüleg előállított alkoholtartalmu
folyadékok után fizetendő. Ez adónemnek az államra nézve nagy pénzügyi
fontossága van, mert aránylag [...] |
Szeszély (eszt.), lelki szabálytalanság, az érzések, vágyak,
gondolatok ugrása, egy része a humornak. A Sz. ugrásai a capriccio (l. o.) címü
zeneművekben, s a capriole nevezetü táncfigurában találnak megnyilatkozást és
innen átvitt [...] |
Szeszmérő l. Alkoholométer. |
Szeszmoslék l. Szesz. |
Szeszmérő gépek v. szeszórák, a rajtuk átfolyt szesz mennyiségének s
erősségének kimutatására szolgálnak. Nálunk két ily szerkezet használata van
törvényileg megengedve, a Beschorner- és Dolainszky-féle. Az első, melyet
hazánkban is gyártanak, [...] |
Szeszegyedáruság l. Italmérési jövedék. |
Cene gál István: II. Ramszesz |
Faszesz (faspiritusz). A nyers faecetből körülbelül 1/10 részt ledesztillálva metilalkoholban bővelkedő desztillátumot kapunk. E folyadék a nyers F. Az előállításához használt készülékek tökéletességétől függően [...] |
Faszesz Metil-alkohol, a pektin anyagok enzimes bontásakor keletkezik. |
Faszesz (faspiritusz). A nyers faecetből körülbelül 1/10részt ledesztillálva metilalkoholban bővelkedő desztillátumot kapunk. E folyadék a nyers F. Az előállításához használt készülékek tökéletességétől függően metilalkoholtartalma [...] |
Légszesz a világító gáz rossz neve, l. Gázgyártás és Gázlángzók. |
Borszesz (alkohol, etilalkohol). A borszesz a bornak és az összes
szeszes folyadékoknak részegítő principiumát képezi. Tisztán a szeszes
folyadékok lepárolásával állítják elő. Innen az égett bor, Branntwein, vinum
ustum stb. elnevezések. [...] |
Borszesz Olyan etil - alkohol, - amelyet kizárólag borból, aljborból, borseprőből, hibás vagy beteg borból, vagy - desztilláláshoz felerősített borból nyernek lepárlással, vagy újra lepárlással úgy, hogy a desztillátum alkoholtartalma [...] |
Finomszesz Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz. |
Niobe-szesz nyers benzoésavas metiléter. Illatszernek használják. |
Köményszesz l. Kömény. |
Hangyaszesz l. Hangyasav. |
Gyöngyszesz (essence d"Orient), l. Essence. |
Gyántaszesz a gyánta száraz lepárolásának kezdetén származó könnyen
illanó olaj. |