Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
transzformá... transformer...
transzformá... translator
transzformá... transformer...

Magyar Magyar Német Német
transzformĂ... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Összesen 10 db találat a(z) "transzformátor" szóra

transzformátor (villamosság)

Vasmagos, két v. több csatolt tekercsből álló berendezés, amely megváltoztatja a vezetőből érkező feszültségek és áramok arányát.

transzformátoros tároló (elektronika)

(Diemond-féle tároló). Ferritmagokkal felépített MANDRO tároló. A tárolandó bit helyén a beíróvezeték a ferritmagon áthalad és azokon a helyértékeken, ahol nincs információtárolás a beíróvezeték a gyűrűn kívül halad. ( Ferritmagos tároló.)

transzformátoros csatolás (elektronika)

Erősítőfokozatok váltakozó áramú csatolása egymáshoz, vagy vezérlőgenerátorhoz, ill. fogyasztóhoz transzformátor alkalmazásával. Többfokozatú elektroncsöves erősítőkben a - alkalmazásával többleterősítést lehetett elérni. A [...]

időtranszformátor (elektronika)

Kapcsolóáramkörökben levő áramköri egység, mely gyorsműködésű egységeket illeszt jóval lassúbb működésű kapcsolóeszközökhöz. Általában átmeneti tárolókból és kapukból áll; tárolja az információt a lassú kapcsolóeszköz működésének befejeződéséig, [...]

autotranszformátor (villamosság)

transzformátor, amelynek olyan tekercse van, ami betölti mind a primer, mind a szekunder tekercs szerepét

Autótranszformátor (elektronika)

Takarékosabban kivitelezett transzformátor, melynek lényege, hogy a primer és szekunder tekercsek egy része közös. Csak olyan helyen használható, ahol nem kötelező a hálózat tökéletes galvanikus leválasztása.

villatranszformátor (elektronika)

vonaltranszformátor (elektronika)

ideális transzformátor (elektronika)

Olyan transzformátor, melynek az áramkörbe való beiktatásakor csupán áttétele befolyásolja az áramkört, egyéb tulajdonságai nem; vesztesége nincs.

induktív transzformátor (elektronika)