Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
István... ----

Magyar Magyar Német Német
István Stephan

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

István

1. (I.), horvát király, Surinja Svetosláv horvát herceg fia, II. Kriesimir király halála után 1035. került a horvát trónra, melynek birtokában haláláig 1058. maradt. Uralkodásáról igen keveset tudunk. Csak annyit, hogy 1036. segítette Adalbert karintiai herceget harcában Konrád német császár ellen. Továbbá, hogy felesége Hicela által Urseolo Péter magyar királyunk sógora volt, kinek segítségével 1044. országának Velencétől visszaszerezte a szupremációt a tengermelléki városok fölött. 1050. elvész I. minden nyoma, de ugy látszik, hogy mét 1058. uralkodott, mert ezen évben említtetik először fia, I. Kriesimir Péter mint horvát király.

2. I. (II.), Horvátországnak a régi nemzeti dinasztiából származó utolsó legitim királya volt. A trónra lépett 1089. Svinimir király megöletése után, de csak 1091-ig uralkodott. Iralkodásáról semmit sem tudunk. Vele kihalt a horvát nemzeti dinasztia. Halála után Horvátországban nagy zavarok támadtak, melyek csak 1102. Kálmán magyar királynak horvát királlyá való megkoronázásával véget értek.

3. I., boszniai bán, valószinüleg Kulin bán fia, 1204. vette át a boszniai bánságot. Alatta a pataren eretnekség annyira elterjedt Boszniában, hogy végre 1232 körül az eretnekek magát I. bánt, aki katolikus volt, letették, és az eretnek Ninoslav Mátyást emelték a báni székre. I. bánnak és fiának Sebislavnak csak az ozorai bánság maradt, valószinüleg II. Endre magyar király oltalma alatt. I. bán uralkoásáról más adataink nincsenek.

4. I. Dragutin, szerb király éa macsói herceg, I. Uros István szerb királynak fia. Atyjának halála után egy pár évig (1277-1282) Szerbiában mint király uralkodott, de már 1282. öccse, II. Uros Milutin által trónjától megfosztatott. Erre sógorához, IV. László magyar királyhoz (I. felesége Katalin volt, V. István királyunk leánya) fordult, aki neki még 1282. a macsói hercegséget átengedte, melyben addig László anyja, Erzsébet királynő mint hercegné uralkodott volt. I. exkirály itt 1282-1314. uralkodott, de uralkodásáról nincsenek más adataink, mint hogy a bogomil vagy pataren eretnekeket üldözte, és hogy 1291. a görög-keleti vallásról a katolikusra áttért. Halála után a macsói hercegséget az akkor hatalmának tetőpontján álló Subics Mladen bán elfoglalta és egyesítette a bánságával.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is