Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
ív arc
ív arc of a ci...
ív arch
ív bend
ív bow
ív sheet
ív span
ív alakban ... to hog
ív nyúlmaga... rise of arc...
ív nyúlmaga... rise of vau...
ivadék brood
ivadék descendant
ivadék get
ivadék issue
ivadék offspring
ivadék progeniture...
ivadék spawn
ivadékok progeniture...
ivartalanít... to spay
ivás bowl

Magyar Magyar Német Német
ív & kanyar... Bogen (r)
ivadék Abkömmling ...
ivás Trunk (r)
ível schweifen
ível & bolt... wölben
ívelt & dom... gewölbt
ívköz & ívn... Spannung (e...
ivóvíz trinkwasser...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ív

Az építészetben egy tetszőleges görbületü vonal, mely két vonalat v. pontot, legtöbbnyire fölül, összeköt. Az ív a boltozat profilja, mely ennek formáját, jellegét megadja (l. Boltív). Az ívnek legalsó, kezdő pontja, ahol az az egyenes szárhoz simul, a vállpont és ha az ív boltozva van, a boltozat vastagságának legalsó fekülapja a vállazó. Legfelső pontja a tető- vagy csúcspont; két legalsó pontja közötti legrövidebb távolság az ívköz, mig a csúcspont és a vállpontokat összekötő vonal közötti függőleges távolság az ívmagasságot adja meg.

Szerkezeti tekintetben a csúcsívnek az az előnye van a félkörív fölött, hogy a csúcsívvel különböző távolságukat egy magasságban lehet átívelni, ha az íveknek hegyesebb, avagy nyomottabb alakot adunk. 5. A kosárív a nyomott ívek közé tartozik és egy ellipszishez hasonlít; 3 középpontból szerkesztjük.

Vannak azonban szerkesztési módok, melyek a kosárívet több középpontból irják le. Az emelkedő v. hattyunyakalaku ív voltaképen kosárív, melynek két vállpontja különböző magasságban van. Különösen lépcsők aláboltozásánál alkalmazzák; szerkezete, meglehetősen szövevényes. Az arab építészetnek jellemző formái az u. n. patkóalaku ívek, vagyis olyanok, melyeknél az iv a középpontokat összekötő vonal alatt még tovább folytatódik; kétféle van: a félköríves patkóalaku iv és a csúcsíves patkóalaku ív .

A különböző építészeti stilusok az itt bemutatott ívformákat még többféleképen variálták, különösen pedig többszörösen meghajlították vagy karélyozták azokat. Igy p. a román építészet gyakran alkalmazza a félköríves karélyokból szerkesztett lóhere- és legyezőalaku íveket: a csúcsíves építészet a karélyokat csúcsívekből szerkeszti. A karélyok találkozásánál képződő nyulványt orrnak nevezik. A persa építészet gyakran alkalmazza a 17. ábrában bemutatott ívformát és ugy a csúcsíves, mint a barokk- és rokoko-stilus még igen gazdag változatosságu ívformákat is használ. L. még Árkád.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is