Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Izsák... ----

Magyar Magyar Német Német
Izsák... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Izsák

1. (I.) Kommenos, bizanci császár, szül. 1010 körül, megh. 1061., Manuelnek, II. Bazilius császár legkitünőbb vezérének fia. Először Kis-Ázsiában tünt ki az arabok elleni háboruban s egy elfogott bolgár hercegnőt vett feleségül. 1057. az öreg és gyámoltalan VI. Mihály császár kormányzásával elégületlen kis-ázsiai csapatok Mihály bukása után császárrá kiáltották ki. Mint császár biztosította a birodalom határait az arabok betörése ellen és rendbe hozta a zavart pénzügyet, de betegsége következtében trónjáról már 1059. lemondott, amidőn a koronát, melyet fia, János, elfogadni vonakodott, egyik rokonának, X. Konstantinnak (Dukas) adományozta. I. életének hátralevő részét kolostorban töltötte.

2. I. (II.) Angelos, bizanci császár, Komnen Andronikosz bukása után kiáltatott ki császárrá, 1185. Vitéz hadvezére, Branas Alexios még ugyanazon évben győzte le a Thessalonika felől Konstantinápoly bevételére induló II. Vilmos sziciliai királyt, kit seregének maradványával hazájába való visszatérésre kényszerített. I. maga azonban kicsapongó és pazarló életet vitt, aminek az lett a következménye, hogy a zsarolásai miatt elkeseredett bolgárok és oláhok 1186. az északi Balkán-félszigeten kivivták függetlenségüket. 1189. Izsák I. Frigyes német császár ellen, ki keresztes hadait birodalmán akarta átvezetni, Szaladin szultánnal szövetséget kötött, de a keresztes hadaknak a Hellespontuson való átkelését nem birta megakadályozni. 1195. saját fia, Alexios, kelt fel ellene és megvakíttatva börtönbe vetette; azonban 1203. a Konstantinápolyt ostromló keresztesek és velenceiek segítségével trónját visszanyerte. De miután a kereszteseknek tett igéreteit nem teljesítette, egyik udvari tisztviselője, Murecufiusz méltóságától ujra megfosztotta és börtönbe vetette, hol I. nyomorultan elveszett. L. Keletrómai császárság és Keresztes hadjáratok.

3. I., Ciprus hercege, állítólag IV. István magyar király és Komnenosz Mária fia volt s 1157 táján született volna. E föltevést azonban alig lehet támogatni.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is