Jázmin
(növ., Jasminum L.), a róla nevezett család merevszáru v.
felfutó cserjéje. Levele átellens, ritkán váltakozó, egyszerü, hármas vagy
páratlanul szárnyalt; virága sárga vagy fehér, gyakran jó illatu, bogas;
bogyója 2-3 magu. Mintegy 120 faja Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában, Európa
D-i részén csak egy, a J. officinale L. terem. Ez kissé kacskaringódzó, 4-5
m.-nyi cserje. Levele három párjával szárnyalt, virága fehér. Elő-Ázsiának
melegebb vidékéről ered, Európa D-i részén sok helyen elvadult, de az Ázsia
déli részéről való J. grandiflorummal L. együtt, kivált Cannes környékén
termesztik, mert nagyon jó illatu virágából zsirral v. Moringa oleifera
behen-olajával jázminpomádét és jázminolajat (oleum jasmini) készítenek. E
pomádéból alkohollal extrahálva a járzmin-extractum lesz. A párolgó
jázmin-olaj, melyet a jázminvirágból vizzel desztillálva nyernek, nagyon drága.
Törökországban pipaszárnak egyenes és hajlékony vesszejüt is termesztenek. A J.
virága azelőtt officinalis volt. A J. officinale és még néhány más faj is
betakarva nálunk is kitelel, más fajt hidegházban szoktak teleltetni. A J. v.
Nytantes Sambac Vahl (arab J., alkonyvirág, szambak) Arábiában és K.-Indiában
honos, de Keleten mindenfelé gyakran ültetik. 5-6 m. magas iszalagcserje,
levele egyszerü tojásdad v. csaknem szivalaku. Virága (flos Manorae) fehér,
hervadva piros, s kivált alkonyatkor nagyon kellemes illatu, azért a templomot
szórják be vele, s a khinai tea illatszere. Illatszernek való olaj és szagos
viz is készül belőle. Szirmának narancsszinü csövét K.-Indiában sáfrán helyett
levesbe teszik, sőt mást is is festenek vele. Olasz v. vad J., l. Jázmincsere.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|