Kémiai elem; jele J, atomsúlya=126,54. Ez elemet Courtois
fedezte fel 1811. a tengeri növények hamujában; közelebbről Davy, főképpen
pedig Gay-Lussac vizsgálták meg. A természetben szinállapotban nem fordul elő;
vegyületei közül a jodidok a természetben igen elterjedtek. Némely ásványos
vizben kissé jelentékenyebb mennyiségben, továbbá a tengervizben kis
mennyiségben előfordul. A tengerben élő állatok és növények többje a jódot
szervezetében felhalmozza. A chilei salétromban és más ásványokban kis
mennyiségben szintén előfordul. Általában a természetben előforduló kloridokat
kis mennyiségü jodidok kisérik. A jód előállítására a tengeri és tengermelléki
növények hamuját használják, különösen tengeri algák, a Fucus- és
Laminaria-féleségek tartalmaznak jelentékenyebb mennyiségű jódot. E növények
hamujában sok a nártiumkarbonát, továbbá szulfátokat, tioszulfátokat és
kloridokat tartalmaz, ezenfelül nátrium és magnéziumjodidot; a hamu jódtartalma
0,1-0,5%. E hamut Skóciában kelp, Normandiában varek-nek nevezik. A jód
előállítása végett a hamut vizzel kilugozzák, amikor az említett sók feloldódnak.
Az igy kapott oldatot besürítve, a nehezebben oldható sók kikristályosíthatók.
Az igy előállított anyalugot a még benne foglalt nátriumkarbonát, tioszulfát és
szulfid elbontása végett, hig kénsavval megsavanyítva felfőzik, azután belőle a
nátriumszulfátot lehetőleg kikristályosítva olyan végső anyalugot kapnak, mely
nátrium- és magnéziumjodidban bővelkedik. Ezt kénsavval és barnakővel alkalmas
készülékben melegítik és az elillanó jódgőzöket üvegedényekben megsürítik. Az
igy előállított nyers jódot megtisztítás végett először is megszárítják, azután
ujból felszállasztják, rendesen kevés káliumjodiddal vegyest, hogy a szennyező
klórt és brómot eltávolítsák. A jódtartalmú anyalugból ugy is készítik, hogy
abba annyi klórgázt vezetnek, amennyi a jodidok elbontására éppen elegendő;
ilyenkor a jód csapadék alakjában kiválik. A leszürés, kimosás és megszárítás
után felszállasztják. Ujabban a chilei salétrom átkristályosításakor kapott
anyalugot, amely jódsavas nátriumot tartalmaz, jód előállítására felhasználják.
E végből ez anyalughoz ferroszulfát és rézszulfát oldatát elegyítik, amidőn a
ferroszulfát a jódsavas nátriumot nátriumjodiddá redukálja, ebből pedig a
rézszulfáttal kuprojodid válik le csapadék alakjában. A kuprojodidot kénsav és
barnakővel melegítve, jód válik szabaddá.
Az árubeli jód fémfényü szürkésfekete kristálylemezkékből
áll; kristályai a rombos rendszerbe tartozók. Fs. 4,95. Az enyhe hevítéskor -
114 C°-on - megolvad, valamivel 200°-on felül forr. Gőze sötét ibolyaszinü.
A
jód közönséges hőmérséken is illó; szaga átható kellemetlen, a klórra
emlékeztető. Gőzének sürüsége 126,5-szer akkora mint a hidrogéné és 8,77-szer
akkora, mint a levegőé. Gőzének sürüsége igen magas hőmérséken csökken és
1500°-on körülbelül csak felényi, amiből az következik, hogy a J2
molekulák (J) atomokra disszaciálnak. Vizben a jód alig oldódik; 1 sr.-ének
feloldására több mint 5000 sr. viz szükségeltetik. Borszeszeben, éterben,
kloroformban és széndiszulfidban könnyen oldódik. A borszeszes és éteres oldata
barna, a kloroformos és széndiszulfidos oldata ibolyaszinű. Kémiai sajátságára
nézve a klór- és brómhoz hasonló, ez elemeknél azonban fémekkel szemben kevésbé
erélyes. Vegyületeiben leggyakrabban 1 vegyértékü, de oxigén vegyületeiben mint
3, 5 és 7 vegyértékü gyök is szerepel. A szabad jódot gőzének szinéről, továbbá
arról ösmerjük fel, hogy a keményítő oldatot szék kék szinüre festi,
kloroformban és széndiszulfidban pedig ibolyaszinnel oldódik. A jodidok vizes
oldatai ezüstnitráttal sárga csapadékot (AgJ) adnak, mely salétromsavban nem
oldható és ammoniában is csak nyomokban oldódik. A jodidok vizes oldatához
kevés klórvizet, vörös füstölgő salétromsavat v. ferriklorid oldatot elegyítve
szabad jód képződik, mely a keményítő-oldatot kékre festi. A szabad jód
mennyiségi meghatározása többnyire nétriumtioszulfát-oldattal való megtitrálás
utján történik (l. Jodometria). A jodidokból ezüstnitráttal jódezüstöt
választunk le, és ennek súlyát meghatározva, állapítjuk meg a jód mennyiségét.
A vegyületeiből alkalmas módon szabadon kiválasztva, mennyiségileg titrálással
is meghatározható. A jódot gyógyszerkészítmények előállítására használják; ugy
a szabad jód mint több vegyülete fontos gyógyszerek. A magyar gyógyszerkönyvben
hivatalos jód ne legyen szennyezve klórral, brómmal vagy ciánjodiddal.
Forrás: Pallas Nagylexikon