Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kádárság... ----

Magyar Magyar Német Német
Kádárság... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Kádárság

(l. a mellékelt képet), az az ipar, mely folyadék és bizonyos száraz áruk tartására szolgáló edények készítésével foglalkozik. Ilyen edények: a hordó, kád vagy bödön, csöbör, vödör, puttony, dézsa, kupa, dobonka, töltike, káforka, csoboly stb.

[ÁBRA] KÁDÁR-GÉPEK.

[ÁBRA] 2. ábra. Dongagyaluló gép

[ÁBRA] 3. ábra. Dongaillesztő gép

[ÁBRA] 4. ábra. Abroncshúzó gép

[ÁBRA] 5. ábra. Csinvágó gép

[ÁBRA] 6. ábra. Fenékvágó és párkányoló gép

[ÁBRA] 7. ábra. Fenékillesztő gép

Kádár v. bodnár az az iparos, aki a nevezett edényeket kemény fából, pintér aki puha fából készíti. A kádár szerszámai tartók, előrajzoló s mérő és forgácsolók. A tartó szerszámokhoz tartozik a vonó-, szivó- v. faragószék, a törzsök v. bakló, a szinlőbálvány v. faragóoszlop, az ágas, a tőke, a rákláb, sikattyu és higlófa. Előrajzolási és mérőszerszámok: az irdaló a donga vastagságának és szélességének megjelölésésre, a körző (2 és 4 águ és rudaskörző) és a különböző alakszerek. Forgácsoló szerszámok: a kádárbárd a hasogató- és kádárkés, a szalu v. kapacs, a horholó-, az egynes és görbe szivó- v. vonókés; gyaluk: a hántó- v. nagyológyalu, az eresztőpad v. gyalu, a horgas v. homorító, a bütü-, a takarító-, az aj-, a szin- v. mester-gyalu, az ikergyalu, a csinmetsző-, a fenék- és himzőgyalu, végre idejárul még a vájkórovó. Fürészelésre használják a nyakalófürészt és az ajtók kivágására az ajtó- vagy kanyarító-fürészt. Fúró: a köldök-, kanalas-, száda- és csaplyukfúró. A fenék behúzására való a fenékhúzó-vas (állogató), a hordó megcsigázására a hordóheveder v. csiga. A dongák sarjazására a sarjazók (abroncsok), az abroncsok ráhajtására a döngölő- és kisérő-kalapácsot használják. Az abroncsok összeszögecselésére (megaklálására) az akláló serpenyőt (üllőn) és a fejező kalapácsot alkalmazzák. A K. munkája különbözik az edény alakja szerint, nevezetesen más ez kádaknál és hordóknál; a hordóknál is megint különgözik ez a vápátlan, vápás és nagy ászokhordók szerint. A vápátlan (azaz síkfenekü) hordók munkafolyama a következő: 1. a dongákat megtőkélik, azaz kialakítják; 2. sorjazzák, kilángolják és megcsigázzák, 3. bütüzik és belevágják a csinrovást; 4. elkészítik a feneket és beillesztik; 5. a hordót megtakarítják; 6. abroncsolják és 7. megszinelik, azaz külsejét lesimítják.

[ÁBRA] 1. ábra. Bütüző fürész

A hordókat azonban nemcsak kézzel, hanem géppel is készítik. Számos azon géprendszer, melyeket a hordók gyártására eddig már föltaláltak, de még csak legújabban sikerült az amerikai Fay & Cie, ezek nyomán a Schmalz és Anthon és fiai cégeknek tényleg a gyakorlatban bevált gépeket készíteni. Az újabb hordógyártó gépek a munkafolyammal együtt a következők: A dongákat a bütüző-fürészen (l. 1. ábra) kellő hosszuságra levégelik, a dongagyaluló-gépen (2. ábra) azt két szélesebb lapján meggyalulják a fejek meghagyása mellett; a dongaillesztő-gépen meggyalulják a donga oldallapjait, azaz megeresztik és megadják neki a kellő szupolykót (3. ábra); ezek után sorjazzák a dongákat, gőzölik és megcsigázzák, miközben még ki is lángolják. Megcsigázás és az abroncsok fölhúzása után az abroncshúzó-gépen (4. ábra) erősen meghúzzák még az abroncsokat, bütüző-gépen a dongák bütüit szinbe hozzák és végre a csinvágó gépen (5. ábra) kétoldalt belevágják a csint. A feneket is külön gépeken készítik. A fenékfát a fenékillesztő-gyalun egyik lapján és két éllapján meggyalulják, aztán összeköldökölik, nagy vastagságu gyalugépen azonos vastagságra gyalulják és a fenékvágó- és párkányoló-gépen (6. ábra) körülvágják és párkányolják a csin méreteinek megfelelően. A feneket azután a fenékillesztő géppel (7. ábra) beeresztik, megszinelik a hordót, belefúrják a szádát és csaplyukat, meghúzzák megint az abroncsokat és készen kiviszik a műhelyből. Az abroncsok készítésére külön vasolló-, lyukasztó- és szögecselő-gép van. A gépkészleteket a napi gyártmány mennyisége szerint állítják össze, p. 100, 200, 300, 600 drb sörös hordó készítésére. E gépek egyetlen hiánya, hogy egymástól nagyon különböző nagyságu hordókat ugyanazzal a géppel nem lehet készíteni. Gőzölt és hámozott fából is próbálnak újabban hordókat készíteni, de e hordók kevésbé alkalmasak folyadékokra. Szépen berendezett hordógyárunk van Budapesten már kettő: Cservenka és Grossmann és a Hermann-féle, melyek közül az első sörös- és boroshordókra, utóbbi sörös hordókra van berendezve. Az első nagyban dolgozik kivitelre is, V.ö. Frecskay J., A kádárság (Budapest 1884).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is