Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kákaó-vaj... ----

Magyar Magyar Német Német
Kákaó-vaj... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Kákaó-vaj

(Oleum Cacao, Butyrum Cacao), a meghámozott kákaó-babból melegen kisajtolt zsír, mely különböző zsírsavak gliceridjeinek keveréke. A tiszta fris K. sárgás, mely idővel megfehéredik. Szaga olyan, mint a pörkölt kákaó-babé és az avasodásnak sokáig ellentáll, miért is kozmetikákhoz, gyógyszerészeti célokra, sőt finomabb csokoládék készítésénél a kákaó természetes zsírtartalmának felszaporítására használják. A fris K. fajsúlya 0,950-0,960, a vénebbé 0,947-0,950. Olvadó pontja 28 °C. Jóságát az íz, a szag és a sűrüség szerint szokták meghatározni. Különböző anyagokkal hamisítják, ugy mint viasz, stearin és leginkább vesefaggyuval, mely anyagokat azonban könnyen megismerhetünk, ha körülbelül 1 g. K.-at 2g. éterben hidegen oldunk. Tiszta K. átlátszó oldatot ad, mely hosszabb állás után is tiszta marad, mig a nevezett anyagokkal hamisított K. oldata zavaros, vagy pedig fehéres üledéket mutat.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is