(Cuculidae), a kúszók rendjébe, a könnyücsőrüek csoportjába
tartozó madárcsalád. Középhosszuságu, oldalt összenyomott könnyü csőrrel, a
szárnyak rendesen hosszuak, 10-9 első rendü és 9-13 másodrendü evező tollal.
Fark hosszu, hegyes, vagy ékidomu 8,10,12 kormánytollal. Csüd erős, vetélő
ujjal. Nyelv rövid, az orrlyuk kerek megvastagodott széllel. Körülbelül 37
nembe tartozó 190 faj ismeretes, melyek leginkább tropikus vidékeken
tartózkodnak. Hazánkban él: a közönséges kakuk (Cuculus canorus L.), háta
hamuszürke, hasa és combjai fehéresek harántul vonuló barna szinü
hullámvonalakkal. Evező- és fehér foltos kormánytollai feketék. Csőre töve és
lábai sárgák. A fiatal példányok gyakran vöröses szinüek, amelyet azelőtt külön
fajnak (C. rufus Bechst.) irták le. Akkora mint a gerle. Hossza 37, szárnyh.
19, farkh. 17 cm. Ismeretes költöző madár, mely «kakuk» kiáltása által az
erdőkben és bokros helyeken április hóban a visszatérő tavaszt hirdeti.
Szeptemberben melegebb vidékekre vonul. Hazánkon kivül előfordul majdnem egész
Európában, Ázsiában és Afrikában. Erdőkben a rovarokat pusztítja, különösen a
szőrös bucsujáró hernyókat szereti, azért egyike a leghasznosabb erdei
madarainknak. Nevezetes tulajdonsága, hogy fészket nem épít és igy tojásait
kiköltés végett egyenként idegen kisebb madarak fészkébe, még pedig olyanokéba
teszi, melyek fiaikat szintén rovarokkal táplálják. Ennek az oka, hogy a
tojónál a tojások nem egyszerre, v. rövid időközökben érnek meg, hanem átlag
minden 6-8 nap alatt képes csak egy tojást rakni és igy tojásait nem tudja
megfelelő módon kikölteni. Eddig körülbelül 70 olyan madárfaj ismeretes,
melyeknek tojásai hasonló szinüek és nagyságuak, mint a kakuké és melyek képesek
azután azokat ki is költeni. Ilyenek: a különböző barázdabillegetők, ökörszemek
stb. Maga a tojás a verébtojásnál alig nagyobb. Minden fészekbe csak egy tojást
helyez és vagy oda rakja, vagy pedig a földre, amely utóbbi esetben azután
csőrével viszi a fészekbe. A fiatal fészeklakó kakukok nagyevők, mostoha
testvéreiktől annyira elszedik az eledelt, hogy ezek emiatt nem ritkán
elpusztulnak; e mellett vállizmaik is erősen kifejlődnek, aminek következtében
az elcsenevészett fiatalokat a fészekből gyakran ki is szorítják. A fogságban
könnyen megszelidül. Olasz- és Görögországban konyhákban szokták tartani. A
mitologiában a kakuk a meleg időjárás bekövetkezésének, a tavasznak a
hirdetője, a Hera kormánypálcáján ül és kiáltása, mint amely állat mindent tud,
jó jel a házasulandóknak. A mézkakuk (Indicator Sparmanni Steph.),
seregélynagyságu, feje szürke, háta rozsdaszinü, hasa fehéres, szárnyain sárga
folt van. Afrika déli csúcsán, a Jóreménység-fokánál él és arról nevezetes,
hogy a vad méhek lakása közelében hallatja csörgő hangját, ami által a
lakosokat figyelmezteti.
Forrás: Pallas Nagylexikon