Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kalciumfosz... ----

Magyar Magyar Német Német
Kalciumfosz... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Kalciumfoszfát

Az ortofoszforsav háromalju sav, igy tehát 3 K. lehetséges. Ezek a szabályos K., a kétalju K. és az egyalju K.; a két utóbbi só, savanyu só.

Ca3(PO4)2               Ca2H2(PO4)2          CaH4(PO4)2

szabályos K.         kétalju K.               egyalju K.

A foszforsavnak természetesen bázisos kalciumsói is leheteségesek. A szabályos, háromalju K. v. tri-K., a természetben nagy mennyiségben előfordul. A foszforit v. oszteolit ásványok lényegében K.-ból állanak. Az apatit K.-ból és kalciumklorid v. fluoridból áll. A termőföld fontos alkotó része. A növények és állatok szervezetében gyakori, igy különösen az állati csontok főalkatrésze. A hússal-csonttal táplálkozó állatok ürüléke bővelkedik benne (koprolitok). Előállíthatjuk e sót ugy, hogy szabályos nátriumfoszfát- és kalciumklorid-oldatot egymással elegyítünk; a kiválott csapadékot a kimosás után megszárítjuk. Az igy előállított szabályos K. fehér alaktalan por; vizben nem oldódik, hig savak könnyen feloldják.

A kétalju, egyszer savanyu v. di-K. A természetben mint ritka ásvány szintén előfordul. Mesterségesen ugy készül, hogy dinátriumhidrofoszfát oldatához, kalciumklorid oldatot elegyítünk. A csapadék alakjában leváló Ca2H2(PO4)24.H2O-t a kimosás után megszárítjuk. Fehér kristályos por; vizben csak nyomokban oldódik. A hevítéskor előbb kristályvizét veszíti, azután erősebb hevítéskor még egy molekula vizet és kalciumpirofoszfáttá Ca2P2O7 alakul. A magyar gyógyszerkönyvben hivatalos Calcium phosphoricum is kristályos ki-K.

Az egyalju, kétszer savanyu v. mono-K. akkor képződik, ha foszforsav-oldathoz csak annyi kalciumhidroxidot elegyítünk, hogy a foszforsav két molekulárája egy molekula kalciumhidroxid jusson. Az erősen besűrített oldatból CaH4(PO4)2. H2O kikristályosodik. Vizben igen könnyen oldható, vizes oldata erősen savanyu kémhatásu. Az erős hevítéskor, metafoszforsavas kalciummá Ca(PO3)2 alakul. E só gipsszel együtt képződik, ha a szabályos K.-ra kénsav hat. Igy tehát ez a szuperfoszfátnak nevezett műtrágya fő alkatrésze, mert a szuperfoszfát trágya csontliszt, csonthamu és ásványos K. kénsavval való elegyítése útján készül. A pirofoszforsav foszfátjai közül megemlítjük a szabályos pirofoszforsavas kalciumot, mely vegyület pirofoszforsavas nátrium és kalciumklorid oldat elegyítésekor fehér csapadék alakjában leválik. Az igy előállított só Ca2P2O7.4H2O összetételü. A metafoszforsav kalciumsója a monometafoszforsavas kalcium Ca(PO3)2 fehér, vizben oldhatatlan por.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is