Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kamara-ázta... ----

Magyar Magyar Német Német
Kamara-ázta... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Kamara-áztatás

(bány.), a sóbányamívelés egyik neme, mely szerint a sótartalmmu agyagból kilúgozzák a konyhasót. Az osztrák tartományokan alkalmazzák ezt a rendszert, mely valószinüleg ugy keletkezett a legrégibb időkben, hogy a sós agyagban gödröt mélyítettek, megtöltötték vizzel, és ha a viz annyi sót oldott fel, amennyire képes volt, kiemelték a sós lúgot, hogy a sót belőle kifőzzék. Mostanában a föld szine alatt 40-50 m.-nyire egymás alatt és 60-70 m.-nyire egymástól 40-50 m. terjedelmü kamarákat rendeznek be, melyeket tiszta vizzel töltenek meg a kamarák mennyezetéig; a tiszta viz főképen a kamarák mennyezetéből lúgozza ki a sót, s ennek következtében a kilúgozott agyag lehull a kamara talpára, s azt oly mértékben emeli föl, amennyire a viz a mennyezetet kirágta. A mennyezet rendesen 2-2,5 m. magasságban áll a talp felett, és azon igyekeznek, hogy e magasság mindég egyenlő maradjon. A sós vizet azután, ha telítve van, időszakonkint lebocsátják és tiszta vizzel pótolják; de vannak ugy berendezett áztató kamarák is, melyekből folytonosan folyik a telített sós viz, a tiszta viz folytonos befolyása mellett. Hazánkban csak Soóvárt főznek a sós lúgból konyhasót, de a sós viz működésére és telítésére semmi befolyást sem gyakorolnak, mert az aknában, melyből most a sós vizet szivattyuzzák, valaha kősót fejtettek és csak 1752 óta, mikor nagy mennyiségü viz tört be az aknában, de most már nem emelkedik 14-15 m.-nél magasabbra. Kihúznak az aknából évenként 226-230 ezer hl. sós vizet és főznek belőle 66-70 ezer q konyhasót.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is