Kanadai balzsam
oly terpentin, melyet Maineben és Kanadában a
balzsamfenyőből (Abies balsamea) nyernek, midőn a kérgen gyántaréseket nyitnak
s a kifolyó balzsamot sajátságos alaku edényekben fogják fel. A K. friss
állapotában szintelen, idővel sárgul és merevvé lesz, de mindig tiszta marad. A
górcső alatt is teljesen átlátszónak és homogénnek tünik fel. Kellemes, balzsamos
illata és aromatikus íze van, de kissé keserü. Fajsúlya 15°-nál 0,9984. Éterben
és alkoholban oldható. Minden egyéb terpentinből fénytörési képessége által
különbözik. Orvosszerül és a mikroszkópikus lencsék és preparatumok
ragasztószeréül használják. L. még Fenyőfa.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|