Kapálás
a kerti és szántóföldi növények művelésénél gyakran
alkalmazott művelet, melynek célja a növények körül a földet felületesen
lazítani, porhanyítani és a gyomokat elpusztítani. A K. hatása azonban ennél
tovább terjed, s abból áll, hogy a levegő hozzáférhetését a talajhoz
előmozdítja s az által a talaj tevékenységét és oldékony növényi tápanyagok
keletkezését fokozza és a talaj nedvességére konzerválóan hat. Ezért szokott a
száraz időben végzett K. a növényzetre üdítőleg hatni. Hogy a K. által az
említett célokat elérjük, szem előtt tartandó, hogy a K. csak megfelelő
talajnyirkosság mellett s oly mélyre eszközlendő, amint azt a növény természete
kivánja. A K. kézi és fogatos eszközökkel, u. n. kapáló gépekkel végezhető. A
kézzel eszközölt kapálás a legtökéletesebb ugyan, de a legköltségesebb is s
főképen ezen költség leszállítása végett alkalmazzák a kapáló gépeket. A K.-nak
minden növényre kedvező hatása van, mindazáltal általánosan csak oly
növényeknél alkalmazzák, melyek e nélkül ki sem fejlődnek s azért kapás
növényeknek mondatnak. Amennyiben pedig a K. a többi, kapálást nem igénylő
növényeknél is a termésre fokozólag szokott hatni, utóbbi növényeknél, kivált a
gabonaféléknél, továbbá a repcénél és a csalamádénál azon esetben alkalmazzák,
ha az általa elérhető terméstöbblet értéke a K. költségét meghaladja. V. ö.
Hensch, Az okszerü talajmívelés elmélete és gyakorlata (Budapest 1885). L. még
Gyomirtás
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|