Kapor
(növ., Anethum L., uborkafű), ernyős fű, egy faja, az A.
graveolens L., egynyári, 0,6-1,25 m. magas, deresszinü. Levele 2-3-szor
szárnyalt, sallangja fonálforma. Ernyője és ernyőcskéje gallértalan, virága
sárga, termése tojásdad, 4 mm. hosszu. Európa déli résszén s K.-Indiában terem,
konyhakertben mindenütt termesztik, gyakran el is vadul. Akárminő földben és
helyen megterem; célszerü a spárga ágyába vagy a répa, hagyma vagy más vetemény
közé vetni. Ilyen helyen, a leszóródott magvakból a K. évenként kikel, csirázó
képessége 2 évig tart. Zöld részét, virágát vagy a terméses ernyőjét uborka- és
káposzta-savanyításhoz használják, leves és saláta fűszere, vagy ártást főznek
belőle. Magva fűszeresszagu, hevítő; desztillálva halaványsárga éteres, nagyon
áthatószagu, édesescsipős olaj (oleum aethereum anethi) lesz belőle. Fajsúlya
0,881, vizben nehezen, de alkoholban és éterben könnyen oldódik, s a maggal
együtt vizelethajtó szernek használják. Az indiai-K. (A. Sowa DC.) bengáliai,
magvát K.-Indiában orvosságnak és fűszernek használják. Állítólag csak a
közönséges K. fajtája. Kerek K. a. m. mogyoróalja, vizi K. a. m. börövény és
süllőfű; l. Ánizskapor, Ebkapor, Álszikfű.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|