Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
kátrány tar
kátránykenő... tar-brush
kátránymaka... tarmac
kátrányos pitching
kátrányos m... tarmacadam
kátrányos m... tarmacadam
kátrányos o... salve
kátrányos p... tarp
kátrányos p... tarpaulin
kátrányoz to pay
kátrányozás... pitching
kátránypapí... roofing fel...
kátránypapí... tarred felt...

Magyar Magyar Német Német
kátrány Teer (r)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Kátrány

többé-kevésbbé folyékony olaj, mely részint ásványi, részint növényi anyagokból állíttatik elő. (Az ásványanyagokat l. Aszfalt, Bitumen, Hegyi kátrány.) Fából is állítanak elő K.-t, s ennek neve fakátrány, s ez a fa száraz lepárlásának egyik nevezetes mellékterméke. Másik nevezetes melléktermék a fa-ecet (l. o.). Mindkettőt ugy kicsiben mint nagyban szokták előállítani. A K.-nak lepárolása után ismét 40% K.-olajat és 40% fekete szurkot lehet nyerni, mely utóbbi termény jelenleg legnagyobb mennyiségben ilyképen készíttetik, ámbár gyántákból is szokták előállítani. A K. előállítása legcélszerübben mindenkor az arra alkalmas erdők belsejében történik, hogy a nyers anyagot ne kelljen messzire szállítani és ott a tüzelőanyag is a legolcsóbb. Legtöbb és legjobb K.-t a gyántában gazdag fenyőfák adnak, különösen a bükkfa. Hazánkban K.-termelésre kicsiben a tuskókat és vastagabb gyökereket, mint a gyántában legazdagabb részeket szokták használni; nagyban való termelésnél azonban a törzsfát is, mint p. a Malacka melletti terjedelmes erdei fenyőállabokban. A fát mintegy 30 cm. hosszu és 3 cm. vastag darabokra hasogatják fel s ezeket a K.-égető kemencékbe, többnyire függélyes állásban, helyezik el. K.-t, faecetet, stb. többféleképen berendezett készülékekben lehet nyerni, u. m. vaskemencékben vagy retortákban, téglákból épült kemencékben, agyagkemencékben, sőt vermekben is. Az első a legtökéletesebb készülék, az utolsó a legkezdetlegesebb. A kemencét kivülről fűtik; az abban légmentesen elzárt fából felszálló gáznemü termények, melyek a fának vegyi bomlásából származnak, rézcsövön vezettetnek ki és hűtő-készülékeken keresztül, hol fokozatosan lehülnek. A lecsapódott részek azután edényekbe folynak, a süríthetetlen gázok ellenben a fűtésbe szállnak, hol meggyuladván, a retortát melegíteni segítik, vagy pedig, mint más berendezéseknél, csak a levegőbe szállnak. Vasretortákban történő termelésnél közönséges szárazságu fából súly szerint átlagosan 33% fa-ecetet, 8-13% K.-t és 21-26% szenet kapnak.

A fakátrány hathatós fertőztelenítő szer; az apró élősdieket megöli. A magyar gyógyszerkönyvben a hivatalos K. (Pix liquida) az erdei bükkfából készült legyen; különösen külsőszerül kenőcsökbe, bőrbántalmaknál (rüh) használják. Az aqua picis (K.-os viz) szintén gyógyszer és fakátrányból készül olyformán, hogy fakátrányt forró vizzel megkevernek és néhány napi állás után a sárgára festett vizet leöntik. A Juniperus oxycedrus fájából készült fakátrány az u. n. füstös fenyőolaj (oleum Cadinum, l. Kádi-olaj), melyet nálunk és Franciaországban készítenek, szintén gyógyszerül használnak. A nyirfakátrány (oleum Rusci) Orosz- és Lengyelországban készül; az orosz bagariabőr szagát e K.-tól kapja. - A K.-t, mint a gázgyártás melléktermékét, l. Gázgyártás. L. még Fenyőkorona-égetés.

A hajókon a K.-t különféle célokra használják, igy a kötelek bekátrányozására, hogy azok a nedvesség által kevésbbé szenvedjenek, a fahajók testének bekenésére (külsőleg), mely által a fa tartósabbá válik, nem korhad oly gyorsan és a nap hevétől nem hasad meg oly könnyen, továbbá a hajók dugacsolásánál (l. o.) az eresztékek betömésére.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is