Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kelvin-Helm... ----

Magyar Magyar Német Német
Kelvin-Helm... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Kelvin-Helmoltz-hullám

A hullámszerű felhőképződményeket Kelvin-Helmoltz hullámfelhőknek hívják. Ezeket a felhőket a tudósok, Lord Kelvin és Hermann von Helmholtz nevezték el, akik felfedezték az őket létrehozó folyamatot.

Ez a ritka felhő hasonlít az óceán partra felfutó hullámaira.

Ezeknek a légköri hullámoknak felbukkanása a szélnyírásnak és a stabil levegőnek köszönhető. A szélnyírás a széliránynak és a szélsebességnek magassággal való változását jelenti a magasban. Ebben az esetben a felhőhullám tetején lévő szélek gyorsabban haladnak, mint ugyanazon réteg alapja. Ez azt eredményezi, hogy a felső rész lefelé görbül, miután beleütközik a felső stabil rétegbe. Az ilyen típusú szélnyírás által okozott gördülő mozgás miatt jön létre a repülőgépek turbulenciája is.

A gördülő felhők mozgásait gyakran eltakarja egy másik, nagy mennyiségű felhőtakaró. Máskor a túl száraz levegő miatt nincsenek felhők az égen a hullámminta illusztrálására. Ez az oka annak, hogy a Kelvin-Helmholtz-felhők nagyon ritkán jelennek meg az égen.Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is