Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
kemény austere
kémény chimney
kemény firm
kemény flinty
kémény flue
kémény funnel
kemény game
kemény hard
kemény harsh
kemény heavy
kemény horny
kemény to play har...
kemény severe
kemény sharp
kemény shrewd
kémény smokestack
kémény stack
kemény steely
kemény stern
kemény stiff

Magyar Magyar Német Német
kémény Kamin (r)
kémény Rauchfang (...
kémény & kü... Schlot (r)
kémény & kü... Schornstein...
kemény & sz... hart
keményít stärken
keményít steifen
keményít & ... härten
keményítő Stärke (e)
keménypapír... Pappe (e)
keményre fő... hartgesotte...
keményre ta... festtreten
keménység &... Härte (e)
kéményseprő... Schornstein...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Kémény

magában álló v. építményekkel szervesen összekapcslt függőleges gáz- vagy levegőelvezető csatorna. A gázelvezető K.-ek rendszerint valamely tűzhellyel kapcsolatosak s céluk az, hogy a húzat növelésével az égést elősegítség, a levegőelvezető K. feladata pedig az épületekben összegyülő romlott levegőnek eltávolítása, s e réven friss külső levegőnek beszívása, vagy pedig friss külső levegőnek bevezetése. A szívó K.-ek működése a közlekedő edények törvényén alapszik. A K.-ben levő könnyebb levegőoszlop a K. körüli nehezebb levegőoszloppal egyensúlyba jönni igyekszik s e közben az égéshez vagy a levegő cirkulációhoz szükséges huzatot idézi elő. A K.-be a gázokat nagyon forrón sem szabad vezetni, mert nagy lesz a tüzelőanyag-veszteség; a K.-nek még igen jó huzata van, ha a beléje ömlő meleg gáz hőmérséklete 273° C. több 2X külső levegő hőmérséklete; azonban függ még a huzat a légnyomástól, a levegő nedvességétől, a szél irányától és a gázoknak a K.-ben való lehülésétől is. E sok tényező számbavétele miatt a gyakorlatban a K.-ek magasságát leginkább empirikus formulákból számítják ki; ilyen Darcet képlete is, mely abból indul ki, hogy 10 m. magas K.-nél 1 dm2 területhez, illetve a 10 m. magas K.-ben áramló gázok sebessége v1 ugy viszonylik a K. 1 dm2 területéhez, illetve 10 m. magasságához, mint egy másik K.-ben áramló gázok v2 sebessége annak a K.-nek F keresztmetszetéhez, illetve H magasságához a következő két képlet érvényes:

[ÁBRA]

a számítandó K.-hez tartozó tűzhelyben óránkint elégetendő szén kg.-ban kifejezett mennyiségét jelenti. A képletből következik, hogy

[ÁBRA]

Rendszerint a K. legkisebb keresztmetszetét köszéntüzelésnél a teljes rostély felszinének 1/4-ére, barnaszéntüzelésnél pedig 1/6-ára veszik, feltéve, hogy a magasság a legkisebb átmrő 25-szöröse, de lagalább is 18 m.

A K.-eket téglából v. vasból készítik, az előbbiek drágábbak, de tartósabbak. legjobb a körkeresztmetszetü K., mert legkisebb kerület mellett legnagyobb területe van, tehát kevesebb meleget sugározhat ki s a szél igy aránylag legkisebb területen támadhatja meg; azonban a 8-, 6- és 4-szegletes K.-ek építése olcsóbb. A hosszanti keresztmetszet lehet fölfelé v. lefelé bővülő kúp, v. teljes henger; legjobb az utóbbi, mert a fölfelé bővülőknek pedig nagy a dörzsölés okozta ellenállásuk. A K. nyomása az egyes keresztmetszetekben cm2-kint 8 kg. lehet, az alapzat pedig ugy viszonylik az egész K.-magassághoz, mint 1:8- 1:7. A lemezből készített K.-ek vastagsága 4,5- 6,5 mm. felül és 6,5-9 mm. alul, ha le vannak horgonyozva 2,5-4,5 mm. felül és 4,5-6,5 mm. alul. Ezeket kivül-belül jól be kell kátrányozni, hogy ne rozsdásodjanak. A K.-ek belsejében vaslépcsők vagy kivájt mélyedések vannak, hogy tisztításkor bennök járni lehessen. A világ legnagyobb falazott K.-e Németországban van; ezt a K.-t a halsbrückeni (Freiberg mellett) kohó állíttatta föl, magasága 140 m. (Építette Heinicke H. R. chemnitzi kéményépítő.) A lemez-K.-ek általában kisebbek, a legnagyobbak egyike Angliában Darwen-ben van; a Pearson and Knowles Coal and Iron Company állítatta fel, magassága 83,85 m., alsó átmérője 8,4 m., súlya 115 t.

A szobfűtésekhez és konyhák tűzhelyeihez tartozó K.-ek keresztmetszetét pontosan megállapítani bajos, általában egy kályhára és tűzhelyre 55-56 cm2 K. keresztmetszetet számítanak és 3 kályha kaphat egy közös K.-t 180 cm2 területtel, illetve 16 cm. átmérővel, négyzetes keresztmetszet esetén, a négyszög egy-egy oldala 21-26 cm. lehet, ezek az u. n. orosz K.-ek. Ha a K.-t mászhatóvá is akarjuk tenni, a négyszög oldala 40-47 cm. legyen. A K.-ek a tetőből 0,25 m.-nyire álljanak ki, mert ha alacsonyabbak, a szél leveri a füstöt.

A római fürdőknek kiterjedt fűtési rendszere K.-nyel is birt, reánk azonban egy sem maradt. A VII., VIII. ssz.-tól irott bizonyítékaink vannak lakóhelyiségek K.-eiről és a 820-ból származó st. galleni kolostor tervrajzában ily kifejezések mint «füstelvezetés» stb. be vannak irva. Angolországban a XII. sz.-ból maradtak reánk K.-ek, ugyszintén Velencében, Ravennában stb., ezek sokszor a homlokzaton, tehát a külső falon, erős kiugrással vezettetnek a tető fölé, mely elrendezést az ottani enyhe éghajlati viszonyok inkább teszik lehetővé, mint a mi éghajlatunké. A K.-nek külső, látható végződését, az u. n. K.-fejét (mely látható lévén, hozzá tartozik az épület architektonikus kiképzéséhez), igen észszerüen oldja meg a román és csúcsíves stilus. Itt a K.-fej nagysága, tagozata összhangban van az épület többi részével. A fej többnyire gömbölyü és v. egyenkint nyulik a tető fölé v. több összehúzva egy kis K.-csoportot alkot. A renaissance a K. fejeit sokszor tulságos dísszel képezi ki. A barokk és rokokó szintén vagy szerfelett nagy apparátussal dísziti a K.-fejeket, vagy pedig egészen elhagyja azokat, lapos födelein csak annyi magasságot adván nekik, hogy a fej alulról ne lássék. Ez a napjainkban is többször követett principium azonban semmi esetre sem helyes.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is