Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kéneső klor... ----

Magyar Magyar Német Német
Kéneső klor... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Kéneső kloridjai

A kéneső két kloridját ismerjük. Ezek a merkuriklorid HgCl2 és a merkuroklori Hg2Cl2.

I. Merkuriklorid HgCl2, maró kénesőklorid, korroziv, szublimát. (A közép Magyarország D-i vidékein «szerecsiká»-nak nevezi.) E nagyon mérges vegyületet már Geber állította elő a VIII. sz.-ban. A manapság használatos előállítási módja Künkeltől ered (1716). Képződik kéneső és klór közvetlen egyesülése útján, ha a klór van feleslegben. Oldatát kapjuk, ha merkurioxidot sósavban oldunk; az oldat besűrítve, a kihüléskor kikristályosodik. Gyárilag ugy készül, hogy fémes kénesőt tömény kénsavval hevítenek, amikor is merkuriszulfát képződik. Az egészet aztán beszárítják és a megmaradt száraz merkuriszulfátot felényi súlyu kősóval elegyítve lapos üveglombikokban hevítik. A merkuriklorid a lombik felső hidegében részére felszállad. A lombikot összetörik s igy veszik ki belőle a merkurikloridot. A szállasztott merkuriklorid fehér kristályos test. Vizből szintelen hasábokban kristályosodik. Fs. 5,3. Hevítve 265°-on megolvad, 300° körül forr, közönséges hőmérséken körülbelül 16 sr. viz, 2 sr. borszesz és 6-8 árubeli éter szükségeltetik. Maró, mérges, vizes oldata savanyu kémhatásu, de ha az oldathoz fémlkoridoldatokat (nátrium-ammoniumklorid) elegyítünk, klórsó képződése folytán semleges kémhatásuvá válik. E klórsók közül régebben az ammoniummerkurikloridot (Sal alembroth v. sapientiae) gyógyszerül használták. A merkurikloridot már kénesővegyületek előállítására és erős antiszeptikus hatásánál fogva fa és anatomiai preparátorok konzerválására, továbbá gyógyszerül használják. A vele való bánásmód nagy óvatosságot igényel, mert roppant mérges. Ennek ellenére hazánk egyes helyein, különösen a délmagyarországi szlávok és románok külsőleg szépítőszerül használják.

II. Merkuroklorid Hg2Cl2, kénesőklorür, kalomel (hydrargirum chloratum mite), ugy látszik már a XII. sz.-ban gyógyszerül használták. A természetben mint ásvány ritkán fordul elő. A merkuriklorid finom porát lúggal megnedvesítve, megfeketedik. Innen régibb neve kalomel (calomelaV a. m. szép fekete). A klór és kéneső közvetlen egyesülése útján képződik az esetben, ha a klór nincs feleslegben, ugyszintén merkurosóoldatokból, ha ahhoz sósavat elegyítünk, merkurklorid csapadék alakjában leválik. Merkuriklorid és kéneső elegyének hevítésekor merkuroklorid szállad fel. E fontos, különösen gyógyszerül használt preparátum előállítása különféle módon történik, minek megfelelően fizikai sajátságai mások. Az árubeli merkurokloridféleségek a következők:

Szállasztott merkuroklorid (hydrargirum chloratum mite sublimatione puratum), 4 sr. merkurikloridot 3 sr. fémes kénesővel mozsárban hosszasan dörzsölnek. A tömeget időnkint borszesszel megnedvesítik. Azután a szürke elegyet eleintén egyhén addig melegítik, mig teljesen kiszárad. a merkurikloridot üvegedényekben óvatosan felszállasztják. Az igy előállított merkuroklorid sárgásfehér, kristályos szövetü test. Fs. 7,2-7,5. A hevítéskor megolvadás nélkül elillan, gőze sűrüségének meghatározásából következik, hogy a merkuroklorid és kénesőgőz elegyéből áll. A magyar gyógyszerkönyv intézkedése szerint a szállasztott kalomelt mozsárban vizzel finom porrá dörzsölik és langyos vizzel addig mossák, mig a fertőző merkurikloridot teljesen eltávolították. A megszárítás után sötét üvegben tartják.

A vizgőzzel készült merkuroklorid (hydrargirum chloratum mite vapore puratum). E finom eloszlásu merkurikloridpor ugy készül, hogy merkuroklorid gőzét vizgőzzel együtt agyaggolyókba hagyják áramlani, hol a merkuroklorid lehűtve, igen finom por alakjában lerakódik. Az igy előállított merkuroklorid fehér, finom eloszlásu por. A szállasztott merkurokloridnál erősebb hatásu. A lecsapott merkuroklorid (hydrargirum chloratum mite praecipitatum) ugy készül, hogy merkurosóoldatot nátriumklorid-oldathoz elegyítenek. Fehér nehéz por. A merkurokloridféleségek között a legerősebb hatásu.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is