Kéneső nitrátjai
1. A merkurinitrát Hg(NO3)2. E
vegyület oldatát ugy kapjuk, ha merkurioxidot híg salétromsavban oldunk, az
oldatot kénsav fölött beszárítjuk, ilyenkor a merkurinitrát egy molekula
kristályvizzel kikristályosodik. Ugy is készülhet, hogy fémes kénesőt
salétromsavval addig főzünk, mig az egész merkurosó merkurisóvá alakult. A
merkurinitrát nem valami állandó vegyület, u. i. nagyon könnyen bázisos
merkurinitrát képződik belőle. Gyakori fontossága csak annyiban van, hogy
oldatából merkurioxidot gyártanak.
2. A merkuronitrát fémes kénesőből és salétromsavból
képződik, ha nem nagyon erős savat használunk, továbbá hidegen és kéneső
feleslegével dolgozunk. Tisztán előállítva szintelen hasábokban kristályosodik,
melyek 2 molekula kristályvizet tartalmaznak. Kevés vizben változatlanul
oldódik, az oldat felhigításakor azonban halaványsárga bázisos merkuronitrát
válik le. E só oldata a bőrt, általában a fehérjéket veresre festi, miért is a
fehérjék kimutatására kémlőszerül használható (Millou-féle kémlőszer). E só
10%-os oldatát Liquor hidrargiri nitrici oxidulati v. Liquor Bellesti néven
régebben gyógyszerül használták.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|