Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
képcsővezér... ----

Magyar Magyar Német Német
képcsővezér... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

képcsővezérlés

Képcső sugáráramerősségének vezérlése az összetett videojellel. a) Fekete-fehér képcsövek. Kétféle vezérlési mód lehetséges, aszerint, hogy az összetett videójel a képcső első rácsát (a Wehnelt-hengert) vezérli és a katód váltakozó áram szempontjából földelt vagy pedig a jel a katódot vezérli és a rács földelt. Általában a katódvezérlés használatos. Ennek egyik oka az, hogy a képcső sugáráram-katódfeszültség karakterisztikája valamivel és különösen a könyökben meredekebb. Másik oka az, hogy egyfokozatú videoerősítőt feltételezve (ez a leggyakoribb), az erősítőcsövet (vagy tranzisztort) olyan összetett videojel vezérli, amelynek szinkroncsúcsa az anódáram (kollektoráram) karakterisztika könyöke felé néz, ami zajvédelem szempontjából kedvező, mert a nagy zajfeszültség nem tud átjutni az erősítőn. b) Színes képcsövek három sugáráramát a három - alapszínnek megfelelő UR, UG, UY jelekkel kell vezérelni. A színes televíziókészülék (- színes televízió) két demodulátorfokozatából két - színkülönbségjel lép ki (UR- UY és UB- Uy). Ezekből - mátrix áramkörökkel előállítható akár a háram színkülönbségjel, akár a három alapszínnek megfelelő jel mint vezérlőfeszültség. a) Színkülönbségi vezérlés. A képcső három rácsára vagy három katódjára csatlakozik a három színkülönbségjel és a három összekötött katódra vagy rácsra az UY világosságjel. Belátható, hogy a sugáráramokat az UR, Ug, UL jelek fogják vezérelni.
b) RGB-vezérlés. Így nevezik azt a vezérlési módot, amikor a képcső három rácsára vagy katódjára az UR, UG és UB jeleket vezetik és a katódot vagy a rácsot földelik. A két vezérlési mód összehasonlítása azt mutatja, hogy:
- RGB-vezérléshez három, színkülönbségi vezérléshez négy nagy teljesítményű videovégerősítő kell;
- RGB vezérlés esetén kisebb kivezérlő feszültségek szükségesek;
- Színkülönbségi vezérlés esetén jobb a fekete-fehér vétel, mert egyetlen vezérlőjel marad: az UY , és nincs szükség három elvileg egyenlő vezérlőjelre, mint RGB esetében.
- Színkülönbségi vezérlés esetén egyetlen mátrix áramkörre van szükség, RGB esetében háromra.
Nincs egyértelműen kialakult gyakorlat, hogy az RGB- vagy a színkülönbségi vezérlés előnyösebb-e.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is