Kerek répa
(növ., Brassica Rapa L.; B. asperifolia Lam., réparepce),
tulajdonképen a káposzta faja és az olajtermő repcének a testvérfaja, de ettől
már kikeléskor könnyen megkülönböztethető, t. i. amannak a fiatal vetése
deres-szin, a K.-é szép zöld és a levele szőrös. Virágzáskor is könnyü
megkülönböztetni, mert a K. virágzata a szár tetején sátorozóan összeszorul,
tehát csaknem lapos, sárga virágai a bimbók fölé emelkednek, kelyhe pedig végre
vizszintesen áll szét. A repce virága nagyobb, virágzata nyilás idején
megnyulik, a kelyhe félig nyitott. A K., amint tavasszal v. őszkor vetik, egy-
v. kétnyaras éltü. A bánsági repce is ide tartozik. Van vékony és répás gyökerü
fajtája. Amannak a gyökere körülbelül akkora vastag, mint a szára, orsóalaku.
Olajnak való, gördrösen pontozott barna magváért vetik. Ez a Brassica
campestris L. v. B. Rapa oleifera DC.: a) annua és b) biennis. Hihetőleg Európa
déli tájairól ered. A húsos répaforma v. gömbölyü gyökerü fajta a töves,
turóci, fehér (fehér répa-főzelék) v. K., vagy az ősszel a tarlóban kelt
tarlórépa, amely 12-14 hétig fejlődik. A tövisrépa csak a töves répa
sajtóhibájából támadt. A K. jó húsos és vizes, csipősízü, fehér, sárga v. zöld,
s egész 10 kg. súlyu is lesz. A bajor K. kevéssé vizes. A K.-nak van
apróbbmagvu fajtája is (Biewitz), de azért csak annyi olajat termel s nyolc
nappal gyorsabban fejlődik, azért olajterméknek még jobban ajánlják. A K. radix
brassica sativae néven officinális, nevezetesen párolgó olajtartalma miatt
frissében külsőleg égéssebre borogatják, forrázatát v. a levét pedig belsőleg
szedik. Magvát a madárnak is adják, virágját a méh szereti. Az olajsajtolásból
maradt részt a marhának adják vagy a földet trágyázzák vele.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|