Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
kering to circle
kering to circle r...
kering to circuit
kering to circulat...
kering to course
kering to flow
kering to gyrate
kering to hover
kering to orbit
kering to revolve
kering to wheel
keringés circulation...
keringés flux
keringés gyration
keringés revolution
keringés turn
keringési circulatory...
keringési i... period
keringési p... orbit
keringési z... vascular le...

Magyar Magyar Német Német
kering & ci... zirkulieren...
kering & fo... kreiseln
kering & kö... kreisen
keringési z... Kreisaufstö...
keringő Walzer (r)
keringőzik walzen
kerít kuppeln
kerítés & s... Umzäunung (...
kerítés & s... Zaun (r)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Kéri

1. Bálint, jezsuita, szül. Nagyszombatban 1712., megh. Pozsonyban 1764. A Jézus-társaságba lépett 1726. Felszenteltetése után mint a filozofia és teologia tanára működött a nagyszombati egyetemen. A pozsonyi országgyülésre kiküldetésben részesült. Munkái: Lusus poetici allegorici (Nagyszombat 1736); Series Baronum Dalmatiae, Croatiae, Slavoniae (u. o. 1737).

2. K. Ferenc, jezsuita, szül. Szabolcs vmegyében 1702., megh. 1768. Nagyszombatban. Belépvén a Jézus-társaságba és felszenteltetvén, a bölcselet és teologia tanára volt Nagyszombatban, később Bécsben. Innen visszatérve, a nagyszombati kollégium igazgatója volt haláláig. Szabad idejét csillagászati tanulmányokkal foglalta el és e tekintetben valóságos tekintélyre tett szert. Irodalmi munkássága: Panegyricus de S. Ignatio (Nagyszombat 1730); Dissertatio de Cometa viso (u. o. 1736); Epitomae historiae Byzantinae (u. o. 1738); Dissertatio physica de corpore generatim (u. o. 1762); De motu corporum (u. o. 1753); De causis motuum (u. o. 1754); De luce (Kassa 1756).

3. K. Sámuel, szentferencrendi szerzetes, fordító és egyházi iró a XVII. sz.-ban. Kitünő szónok, teologus és filozofus hirében állott. Magyar nyelvü munkája: Keresztény Seneca (Seneca válogatott sententiáinak fordítása, Bécs 1654); A boldogságos szűz zsoltárkönyve (u. o. 1660).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is