Kerti bor
igy nevezik a sík földön termelt könnyü, savanykás borokat,
megkülönböztetendők a rendesen szeszesebb hegyi bortól. A K. gyenge, s ez okból
a borbetegségekre hajlandóbb, pedig a sík földön a jó pincék is ritkák. A K.-ok
gyengeségének főleg az az oka, hogy a tőkéket tulsűrün ültetik, a szőllő között
gyümölcsfát tenyésztenek, sőt sők helyt babot, tököt s konyhai zöldséget
termesztenek. Igy a szőllő részint azért érik nehezebben, mert be van
árnyékolva, részint, mert a növények által eltakart talajt nem melegítheti ugy
fel a nap. Végül a szüretet is sok helyen nagyon korán, idő előtt tartják. A
kellőképen művelt kerti szőllő bora minden tekintetben összehasonlítható a
legtöbb hegyi borral.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|