Keserümandola-olaj
(Oleum amygdalarum) a keserü mandola, őszi és kajszinbarack
zsirtalanított magjából készítik. Ezen magokban azonban a K. még nincsen készen
képződve, de van bennök amygdalin, mely vizbe téve a magokban szintén jelenlevő
erjesztő test, az emulsin közreműködése mellett benzaldehid, glicose és
kéksavra bomlik. Ezen vizes keverékből azután a kéksavtartalmu olajat
lepárolják. 100 kg. nyersanyag 0,1-0,7 kg. olajat ad. Termelő helyei Francia-
és Németország meg Anglia. A szintelen olajnak fajsúlya 1,045-1,060. Alkotó
részei: benzaldehid és 1,5-4% kéksav, ez utóbbi révén tehát a K. mérges. A K. a
levegőn kristályos benzoësavat választ ki, a benzaldehid u. i. benzoësavvá
oxidálódik. Az orvosszer-, illatszer-, szappan- és likőr-készítésnél
használják. A mesterséges K., l. Benzaldehid. A nem valódi K., más néven
mirbánolaj. Szaga a K.-ra emlékeztető, különben nem egyéb, mint az olcsó és
mérges nitrobenzol. Olcsó szappanok illatosítására és muzeumokban a molyok
pusztítására szolgál.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|