Khinai sertés
fekete vagy tarka, ritkán világos szinü kis testü
(kihízlalva 100-125 kg. nehéz) sertés, mert a hús- és zsírtermelésre nagyon
alkalmas testalkattal bir, és mert falánksága és szelid vérmérséklete miatt oly
gyorsan fejlődik és oly könnyen hízik, hogy 3/4 éves
korában a levágásra alkalmas. De e sertés másrészt az európai ízlésnek kevésbbé
megfelelő húst és olajszerü lágy zsirt ád, továbbá vékony bőre s gyér szőrözete
miatt igen érzékeny, kevéssé szapora és mozgási szervei fejletlensége miatt
csak itállóban tartható. A K., mellyel a mult sz. vége felé először az angolok
ismerkedtek meg, rendkivül nagy hatással volt az európai sertésfajok
alakítására, mert a mai angol sertések neki köszönik jó tulajdonságaikat és
újabban más európai és európaiak által lakott világrészek sertései is a
javításnál közvetlenül tőle v. közvetve az angol sertések által nyrnek khinai
vért. De amily előnyösenek találtatott a K. a keresztezésnél, oly kevéssé vált
be a tiszta véren való tenyésztésnél.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|