Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
kibernetika... cybernetics...
kibernetika... cybernetic

Magyar Magyar Német Német
kibernetika... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

kibernetika

Élő szervezetekben, gépekben végbemenő hírközlés, irányítás, információfeldolgozás általános, összefoglaló tudománya. Keletkezése Wiener amerikai matematikus tevékenységéhez és 1948-ban kiadott ?Kibernetika" c: könyvéhez. kapcsolódik. Területe rendkívül kiterjedt, tárgyát ezért különböző módon határozzák meg:
1. A kibernetika az irányított (vezérelt és szabályozott) rendszerek közös vonásait, az ezekben lejátszódó folyamatokat és ezek analíziséhez és szintéziséhez szükséges matematikai módszereket vizsgálja.
2. A kibernetika az információ továbbításának és feldolgozásának általános tudománya.
3. A kibernetika az a tudomány, mely az irányítási folyamatokat és az információfeldolgozást leíró speciális matematikai módszereket (algoritmus), ezen belül az algoritmusok megalkotási módszereit, azok szerkezetét, az algoritmusokon végrehajtható átalakításokat vizsgálja.
A meghatározások közötti látszólagos eltérések oka a kibernetika tárgyainak különböző külső megjelenési formája. A kibernetika módszerei elég általánosak ahhoz, hogy eredményei széles szakterületen használhatók legyenek. A híradástechnikán kívül felhasználható a biológia, nyelvészet, szabályozástechnika, az élő szervezetben lejátszódó folyamatok matematikai vizsgálatában. Matematikai eszközökkel dolgozó tudomány, fontosabb részterületei: információelmélet, automataelmélet, programozáselmélet, formális matematikai nyelvek elmélete, alakfelismerés, kódrendszerek elméleti problémái, nagy szabályozási (ill. automatizálási) rendszerek optimális irányításának elmélete, játékelmélet stb. Módszerei különösen abban az esetben használhatók eredményesen, ha nagy mennyiségű információ átvitelét, feldolgozását, átalakítását kell megvalósítani. Ha az információ diszkrét formában adott (vagy erre hozható), a feldolgozás, átvitel, átalakítás könnyen leírható általános alakban (algoritmizálható), az absztrakt formában megfogalmazott problémák közös jellemzői egységes matematikai módszerekkel kezelhetők. A kibernetikai kutatások legfontosabb segítője a digitális számítógép. Jelenlegi kutatási területe a korábbi műszaki vonatkozású feladatokról inkább az élő szervezet információátviteli, -feldolgozási, -tárolási és a különböző nyelvészeti, közgazdasági, vezetéstudományi feladatokra irányul.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is