Kókuszolaj
kókuszdióolaj, kókuszvaj (Oleum Cocois), a kókuszpálma
(Cocos nucifera) magjának beléből készített zsír. Az olaj előállítása céljából
a magot (koprah) megfőzik, aprítják s kisajtolják. A kisajtolt tejszrü terméket
nagy üstökben felmelegítik s a fenn úszó zsírt leszedik. Nem rég óta a
szárított diókat Európába is hozzák s itt dolgozzák fel. A K. frissen szép
fehér, íze szelid, szaga különös, de kellemes; könnyen megavasodik s ilyen
állapotban szaga kellemetlen csipőssé, íze pedig karcossá válik. 24
Celsius-foknál olvad meg, közönséges hőmérsékletnél vajszerü. Lényeges alkotó
részei: a laurosztearin-, myristin-, palmitin- és kaprilsav gliceridjei. Nálunk
háromfajta K. található a kereskedelemben, u. m. a kokhinolaj, a cejlonolaj és
kopraolaj. Ezek közül a legjobb a kokhinolaj; kopraholajnak az Európában
szárított magból sajtolt K.-at nevezik. Főképen szappant gyártanak belőle, de
mint sztearin-keveréket olcsó gyertyák készítéséhez s jelentéktelen
mennyiségben orvosszerekre is használják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|