Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kókuszolaj... ----

Magyar Magyar Német Német
Kókuszolaj... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Kókuszolaj

kókuszdióolaj, kókuszvaj (Oleum Cocois), a kókuszpálma (Cocos nucifera) magjának beléből készített zsír. Az olaj előállítása céljából a magot (koprah) megfőzik, aprítják s kisajtolják. A kisajtolt tejszrü terméket nagy üstökben felmelegítik s a fenn úszó zsírt leszedik. Nem rég óta a szárított diókat Európába is hozzák s itt dolgozzák fel. A K. frissen szép fehér, íze szelid, szaga különös, de kellemes; könnyen megavasodik s ilyen állapotban szaga kellemetlen csipőssé, íze pedig karcossá válik. 24 Celsius-foknál olvad meg, közönséges hőmérsékletnél vajszerü. Lényeges alkotó részei: a laurosztearin-, myristin-, palmitin- és kaprilsav gliceridjei. Nálunk háromfajta K. található a kereskedelemben, u. m. a kokhinolaj, a cejlonolaj és kopraolaj. Ezek közül a legjobb a kokhinolaj; kopraholajnak az Európában szárított magból sajtolt K.-at nevezik. Főképen szappant gyártanak belőle, de mint sztearin-keveréket olcsó gyertyák készítéséhez s jelentéktelen mennyiségben orvosszerekre is használják.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is