Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Köleshullad... ----

Magyar Magyar Német Német
Köleshullad... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Köleshulladékok

állati takarmányok, melyek a köles koptatásánál keletkeznek. Ugyanis, midőn a kölest emberi táplálékul készítik el, először a héját választják le, s ez képezi a majdnem értéktelen K.-ondót v. K.-korpát; azután a csiszoló malomba teszik a kölest, melynek vitorlái a kölest forgatván, azt okozzák, hogy lisztes részek válnak le róluk, melyek a kölesliszt egyik alkatrészét képezik; a kölesliszt másik alkatrésze a kölesszemek zsiros csiráiból áll, melyek a csiszolás alkalmával leválván, részint a liszthez keverednek, részint a vitorlákhoz tapadnak. Utóbbiakról néha leszedik a csírákat és sajtolás által kölespogácsát állítanak belőlük elő. Ugy a kölesliszt, valamint a kölespogácsa igen gazdag tápanyagokban, kivált zsírban, s ezért kitünő takarmánynak tekinthetők, de összetételük igen változik, miért is csak vegyelemzéssel egybekötött tápanyagkikötés mellett vásárlandók. Hízlalásra használtatnak.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is