Köleshulladékok
állati takarmányok, melyek a köles koptatásánál keletkeznek.
Ugyanis, midőn a kölest emberi táplálékul készítik el, először a héját
választják le, s ez képezi a majdnem értéktelen K.-ondót v. K.-korpát; azután a
csiszoló malomba teszik a kölest, melynek vitorlái a kölest forgatván, azt
okozzák, hogy lisztes részek válnak le róluk, melyek a kölesliszt egyik
alkatrészét képezik; a kölesliszt másik alkatrésze a kölesszemek zsiros
csiráiból áll, melyek a csiszolás alkalmával leválván, részint a liszthez
keverednek, részint a vitorlákhoz tapadnak. Utóbbiakról néha leszedik a
csírákat és sajtolás által kölespogácsát állítanak belőlük elő. Ugy a
kölesliszt, valamint a kölespogácsa igen gazdag tápanyagokban, kivált zsírban,
s ezért kitünő takarmánynak tekinthetők, de összetételük igen változik, miért
is csak vegyelemzéssel egybekötött tápanyagkikötés mellett vásárlandók. Hízlalásra
használtatnak.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|