Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
korona corona
korona crown
korona hold
korona (fáé... head
korona (zen... pause
koronabirto... ancient dem...
koronaéksze... regalia
koronafelhú... stem-winder...
koronagyarm... royal colon...
koronája vm... plum
koronáját l... to top
koronapárká... entablature...
koronára vi... stray
koronás fő crowned hea...
koronatanú queen's evi...
koronatanú star witnes...
koronaurada... demesne of ...
koronaurada... royal demes...
koronáz to enwreath...
koronáz to top

Magyar Magyar Német Német
korona Krone (e)
koronázás Krönung (e)...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Korona

(lat. corona, l. a mellékelt képet), heraldikai értelemben koszoruszerü fejdísz, rendesen aranyból v. ezüstből, drágakövek- s gyöngyökkel ékítve.

[ÁBRA] KORONÁK.

[ÁBRA] 5. ábra. Nagyhercegi korona.

[ÁBRA] 6. ábra. Mediatizált grófi korona.

[ÁBRA] 4. ábra. Modern királyi korona.

[ÁBRA] 8. ábra. Grófi korona.

[ÁBRA] 7. ábra. Marquis-korona.

[ÁBRA] 2. ábra. Osztrák házi korona.

[ÁBRA] 9. ábra. Bárói korona.

[ÁBRA] 10. ábra. Nemesi korona.

[ÁBRA] 3. ábra. Az új német császárság koronája. (Tervezet).

[ÁBRA] 1. ábra. A római szent birodalom koronája.

Fejedelmi személyek megkülönböztetési jele volt. A koronát, mint az uralkodói méltóság jelét, már a régi időkben használták. Igy Salamon királyról is említtetik, hogy koronát viselt. A régi asszir, babilon és egyiptomi királyok koronája, v. mint mákép nevezik, tiarája, fejszalagja csak fejdísz volt. A római királyok idejében kezdték először a koronákat gyűrüformában készíteni, ekkor még nyitott volt s 4-8 levélszerü díszítménnyel volt ékítve. A bizanci császárok idejében már zárt koronát használtak. A különböző koronák közül megemlítjük a római szent birodalmi koronát (1. ábra), az osztrák ház koronát (2. ábra). A 3. ábrán feltüntetett új német császári K. tényleg még nem létezik, csak tervezetben van meg. A modern királyi koronák alakját a 4. ábra mutatja. A jelenleg használatban levő különféle koronák alakját az 5-10. ábrák mutatják. Hármas K. vagy tiara, a pápai K. Hármasnak nevezik, mert három egymásfölötti álló részből áll. Az első s legalsó részt Konstantin császár adta Sylvester pápának világi hatalma jeléül; a másodikat 1294-ben VIII. Bonifác pápa illesztette az elsőre, annak jeléül, hogy a papi hatalom a világi hatalom fölött áll; a harmadikat 1392. V. Orbán pápa alkalmazta a két alsóra, jeléül, hogy a pápai hatalomnak minden világi és egyházi hatalom alárendelve van. Ábráját l. Föveg.

K. az asztronomiában, két csillagkép neve: az északi koronáé (l. o.) és a déli koronáé (l. o.). A nap koronáját, l. Nap.

K., fáé, a fák összes gallyazata és levélzete. Kifejlődése főképen attól függ, hogy a világosság mily mértékben éri egyes részeit, mert azok az ágak, melyeknek levélzete elegendő mértékben nem élvezheti a napfényt, elszáradnak, lehullanak. A K. alakját az ágak mennyisége, növekedésük iránya s erélye adja. E szerint van szabályos, szabálytalan K.; szorosabb értelemben gömbtojásalaku, orsószerü, terebélyes, kúp-, gúla- stb. alaku K.

K., gyakorta szolgál pénznemek megjelölésére.

K. 1. Volt osztrák aranypénz, egy pénzfont tiszta aranyból 50 K.-t vertek 9/10 finomsággal. - 2. Aranypénz Portugáliában, súlya 17,735 g., 11/12 finomsággal. - 3. Angolországban az 5 shillinges ezüstpénz. - 4. Dánia, Svéd- és Norvégországban a pénzegység = 100 öre. - 5. Németországban a 10 márkás aranypénz neve. - 6. Az osztrák-magyar monárkia jelenlegi pénzegysége, viszonya a többi pénzegységekhez a következő:

100 korona

= 4,3,36/10 font sterling Angolországban,

100 korona

= 105,01 frank,

100 korona

= 85,06 márka,

100 «

= 50,41 hollandi forint,

100 «

= 26,253 arany rubel,

100 «

= 20,263 dollár,

100 «

= 75,61 skandináviai K.

V. ö. Kálnoki H., Az új pénz (Budapest 1892); Koronaátszámítási táblázatok idegen pénznemekre s viszont (u. o. 1892); 1892. XVII. t.-c. a koronaérték megállapításáról.

K., fogé, l. Fogak. - K. az állatanatomiában, l. Párta.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is