Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
korpa bran
korpa meal
korpa (fejb... dandruff
korpa (feje... scale
korpás (fej... scaly
korpás lisz... whole meal
korpaszerű mealy

Magyar Magyar Német Német
korpa (feje... Schuppe (e)...
korpás (fej... schuppig

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Korpa

a gabonaőrlés terméke s a gabonaszem beltartalmát, a magfehérjét burkoló hámrétegeknek szétszakgatott részeiből áll. A koprahéjak nagyobb szivósságuknál fogva a porrámorzsolásnak jobban ellenállanak, mint a lisztet szolgáltató magfehérje, s ennélfogva egy részük a lisztrészecskéknél nagyobb méretü levélkékben, és szilánkokban maradnak az őrleményben, s azért a lisztből kiszitálhatók. A műűőrlésnél több, a simaőrlésnél kevesebb K. különíthető el. A műőrlésnél a darálási művelet alatt nyerik a kereskedelmi durva-K.-t, a darának és dercének felbontási művelete alatt pedig a finom-K.-t, mely utóbbit a dara- és dercetisztító-gép légárama mint szálló-K.-t (Flugkleie) a K.-kamrába fújja. A kereskedelmi K. annál fehérebb és értékesebb, mentül több a rajta maradt lisztrészecske. A molnárok a búzának előkészítése alkalmával elkülönített csirák, apró törött búzaszemek és a kereskedelmi búzában levő idegen magvak összeőrlése által nyert őrleményt a K.-hoz keverik. A búzából a műőrlésnél mintegy 8% durva K.-t s mint egy 12% finom K.-t nyernek.

Nagyobb mennyiségü K.-t csak oly állatokkal szabad etetni, melyeknél nem fektetünk arra kiváló súlyt, hogy szilárd szervezettel birjanak; ilyenek a hízóállatok és részben a fejőstehenek; ellenben a növendék-, tenyész- és erőkifejtő állatoknál csak mérsékelten kell a K.-t használni. A lóval azért sem etenek sok K.-t, mert bélköveket hoz elő. A lóval és a kérődző állatokkal természetes minőségben, de - a kellő rágás és nyálazásra való tekintettel - nem nagyon rövid szecskával keverve kell a K.-t etetni. Azelőtt szerették a K.-t leforrázni, de Kühn bebizonyította, hogy a leforrázás és főzés a K. nitrogéntartalmu tápanyagainak emészhetőségét csökkenti, kivált ha sokáig főzik. Ezért legfeljebb csak akkor kell a K.-t leforrázni vagy főzni, ha dohos vagy nem egészen kifogástalan. A sertéssel legcélszerübb a K.-t ugy etetni, hogy langyos vizzel sűrü pépet készítünk belőle. A K.-t gyakran hamisítják, és pedig gyommagliszttel, földdel, homokkal, fürészporral stb.; ha tehát a gazda nem egészen bizalmat keltő helyen vásárol K.-t, vizsgáltassa meg a K.-t valamely mag- vagy vegykisérleti állomáson.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is