Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
kórus choir
kórus chorus
kórus- choral
kórusban én... to chorus
kórusban én... they join i...
kórusban is... to chorus s...
kórusban ki... to chorus s...
kórusban mo... to chorus
kórusegylet... choral soci...
kórusmű chorus
kórustag choralist
kórustag chorus-sing...
kórusülés stall

Magyar Magyar Német Német
kórus & kar... Chor (r)
kórus (temp... Chor (r)(s)...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

kórus

az ókori görög színjáték fontos eleme, mely megkülönböztetendő a kartól. Szüntelen jelenlétével biztosítja az előadás folyamatosságát, a tragédiában figyeIemmel kiséri, kommentálja és befolyásolja a hős sorsának alakulását, a komédiában csipkelődése, gúnyos személyeskedése párhuzamos a cselekménnyel, de mindkettőben mindvégig a szerző szócsöve is.


a pantomimusban feladata az éneklés és a zenélés.


a zeneművészetben énekkar, nagyobb egy- vagy többszólamú énekes-együttes, melynek válfajai a vegyeskar, az egynemű kar, a kamarakórus és a dalárda. Az önálló kórusművek előadása mellett fontos szerepe van a misében, rekviemben, oratóriumban, passióban, kantátában stb.


Az énekkar görög eredetű neve.


Énekkari mű.


Templomi karzat, amelyen az orgonát, énekkart, zenekart helyezik el. Mo.-on először Mátyás király udvarából vannak híradásaink jelentős kórus életről. A XVIII. sz.-i kollégiumi kóruséneklés hangzó anyagát már hangjegyes formában is ismerjük. A XIX. sz.-ban külföldi mintájú dalárdakultusz jutott egyértelműen uralomra. Századunkban Bartók Béla és Kodály Zoltán alkotó munkássága a kóruszenének reneszánszát nyitotta meg.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is