Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kovasavak é... ----

Magyar Magyar Német Német
Kovasavak é... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Kovasavak és sóik

A kovasavak a sziliciumdioxid LiO2 vizzel való vegyületei. Magukat a savakat alig ismerjük; sóik a szilikátok, a természetben előforduló ásványok között a leggyakoriabbak. A kovasavak közül megemlítjük a következőket:

Ortokovasav, H4SiO4. E sav csak oldatban ösmeretes, sói közül több a természetben előfordul. Híg sósavat és híg nátriumszilikát-oldatot elegyítve csapadék nem képződik; az oldatban e sav jelenlétét kell feltételeznünk. Az egyidejüleg képződött nátriumklorid dializisszel eltávolítható. Ez oldat bizonyos fokig besűríthető, de azután az ortokovasav elbomlik és a folyadék kocsonyaszerüen megmered. Sói közül megemlítjük az olivint (Mg2SiO4), a cirkont (ZrSiO4).

Metakovasav, H2SiO3. Az oldható kovasavsók oldatából savak hozzáadására kocsonyás csapadék alakjában leválik. Sói közül, melyeket metaszilikátoknak neveznek, megemlítjük a Wollosztonitot (CaSi.O3), az eusztatit (MgSiO3).

Polikovasavak. E savak szabad állapotban egyáltalán nem ösmeretesek, de sóit jól ösmerjük. Ugyanis a természetes szilikátok legnagyobb része nem az orto- vagy metakovasavból vezethető le, hanem olyan savakból, melyek 2, 3, 4 atom sziliciumot tartalmaznak. E savakat ennek megfelelően polikovasavaknak, az egyeseket pedig di-, tri-, tetrakovasavnak nevezik. Az üveg szintén szilikát és pedig lényegében v. nátrium-kalcium-(nátronüveg) v. kálium-kalcium-(káliüveg) szilikátból áll. Ugy az említett üvegféleségek, mint más üvegek pontosabb összetételét l. e címszó alatt. A vizben oldható lényegében nátriummetaszilikátból vagy kaliummetaszilikátból álló vizüveget, ugyszintén a porcellánt, mely szintén szilikát, l. e címszók alatt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is