Közétkezés
(franc. menage), a katonaságnál az egy alosztálytképező
legénység számára katonák által főzött ebéd, melynek alkatrészeit vagy az állam
adja (étappe), vagy pedig a csapat a valamennyi élelmeztetésre igényt tartható
ember számára felszámítható, időnkint a piaci áraknak megfelelően megállapított
K.-i pénzből bevásároltat, mely bevásárlást és a bevásárlott élelmi cikkeknek
kellő felhasználását a minden csapatnál tisztekből, altisztekből, űrvezetőkből
meg közvitézekből összeállított közétkezési bizottság intézi és ellenőrzi. -
K.-re való járulékot kapnak némely seregben - mint p. a németben - az alantos
tisztek és tiszthelyettesek, de csakis abban az esetben, ha a többi
tiszttársakkal együtt étkeznek s továbbá csak akkor, amikor a csapatok s
ezekkel a tisztek sem kapnak az államtól étappe-okat. V. ö. Szolg. szab. 30. §.
- L. még Konviktus.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|