Kozmás olajok
a szeszes erjedésnél rendesen fellépő, mellékerjedések által
képződő alkoholok gyüjtő neve. Az erjedő gabonacefrékben a K. nagyobb
mennyiségben keletkeznek mint a burgonyacefrékben. Összetételük tekintetében
főleg három vegyületcsoportba oszthatók, t. i. alkoholok, összetett éterek és
szabad savak csoportjába. Az alkoholok közül különös fontossággal bir az
amilalkohol (l. o.) és az oenantalkohol. Az előbbi a burgonyaszesz kozmás
olajának fő alkotó részét képezi, az utóbbi pedig a gabona- és gyümölcsnedvek
cefréiből nyert kozmás olajaiban rendesen előfordul. A bor kozmás olajából az
oenantalkohol sohasem hiányzik. Az eddigi vizsgálatok szerint a bor kozmás
olaja kaprinsavas és kaprilsavas amiléterből áll, melyek még egyéb éterekkel
vannak keverve.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|