Kristályos üveg
Ha üveget hosszabb ideig a megpuhulásig felhevítünk, az
alaktalan üvegtömegből finom tűalaku kristályok válnak kis s végre
átlátszatlanná és durva felszinüvé is lesz. Az ilyen üveget az üveggyárosok
rühes-nek is mondják. Reaumur már 1728. az üvegnek ezt a sajátságát felismerte
és az üvegnek homok között való hevítésével porcellánt akart készíteni. Újabban
különösen Ebell kisérleteivel kimutatta, hogy a normál összetételü üveg
magasabb hőfoknál képes kovasavat, aluminium-oxidot s általában mindenféle
fémoxidot, sőt fémeket is nagyobb mennyiségben feloldalni, mely testek az üveg
gyors lehűtésekor oldatban maradnak, de lassu lehüléskor, v. ha az üveget újból
felhevítjük, megin kikristályosodiknak. Ezen tüneményen alapszik a fehér, átlátszatlan
üveg (alabastromüveg, csontüveg, kriolitüveg), az avanturin, a rubinüveg stb.
képződése.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|