Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kumisz... ----

Magyar Magyar Német Német
Kumisz... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Kumisz

a cukorban gazdag kancatejből erjedés útján (kész K. vagy erjesztő anyagok hozzátétele által) készült, szénsavban gazdag, édeskés szeszes ital. Dél-Oroszországban s Közép-Ázsia nomád népeinél igen megszokott élvezeti cikk, tejfehér, kellemes, savanykás-édeskés és kissé csipős ízü, mivel még erjedésben van és szénsav fejlődik benne; fs. 1,0057-1,017. Általánosan ismeretes, hogy az ősmagyarok is K.-t hordtak magukkal bőrtömlőkben és az kedvenc italuk volt. Nálunk mesterségesen készítik mostanában lefölözött tehéntejből, tej és szőllőcukorral. A K. tartalmaz átlag 87,88% vizet, 1,59% alkoholt, 1,06% tejsavat, 3,76% cukrot, 2,83% kazeint, 0,94% zsírt, 0,88% szabad szénsavat, 1,07% szervetlen szilárd alkotórészt. Idővel tovább erjedve folyton növekszik alkohol-, tejsav- és szabad szénsavtartalma, mig cukortartalma csökken. A K.-t rendelik az orvosok kúraszerüleg a táplálkozás javítására és tápszerül. Különösen tüdővészeseknél megbecsülhetetlen tápanyag, s e mellett javítja az étvágyat, kissé izgat. Ellenjavalatai megegyeznek az alkoholéval. L. még Kefir.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is