Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Kurkuma... ----

Magyar Magyar Német Német
Kurkuma... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Kurkuma

(növ., kémlő gyökér, Curcuma L.), a gyömbérfélék füve; több mint 30 faja Ázsia, Afrika és Ausztrália meleg vidékein meg a Csendesoceán szigetjein terem. A C. longát L. Ázsia D-i részén mindenütt termesztik. Narancsszinü, kézforma, tagolt gumóját fehér gyökérszálak borítják. Ez a sárga gyömbér vagy indiai sáfrány. A C. lecorrhiza Roxb. és C. angustifolia Roxb. K.-indiai; gumójából finom keményítő lesz s kelet-indiai arrowrot, tikorliszt, tithur avagy koa a neve. A C. zedoaria L., l. Citvorgyökér.

A K.-félék közül orvosi célokra ma már csak a C. zedoaria gyökerét használják föl, ezt is csak kis mértékben. A gyökérben foglalt illatos olaj a szájnyálnak és a gyomornedvnek elválasztására ingerlőleg hat s ezáltal diétazavaroknál is jótékony hatása lehet. A magyar gyógyszerkönyvben előirt illatos ecetnek (acetum aromaticum) is egyik alkotórésze. Régebben nálunk is, ma már inkább csak hazájában, D.-Ázsiában használják fűszerül és orvosságul a sárga gyömért (radix curcumae longuae), mely curry-powder név alatt is ismeretes. Ennek a gyántán és illatos olajon kivül egy kristályos alkotórésze is van, a kurkumin (l. o.), mely gyógykészítmények, likörök megfestésére használtatik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is