Kurkuma
(növ., kémlő gyökér, Curcuma L.), a gyömbérfélék füve; több
mint 30 faja Ázsia, Afrika és Ausztrália meleg vidékein meg a Csendesoceán
szigetjein terem. A C. longát L. Ázsia D-i részén mindenütt termesztik.
Narancsszinü, kézforma, tagolt gumóját fehér gyökérszálak borítják. Ez a sárga
gyömbér vagy indiai sáfrány. A C. lecorrhiza Roxb. és C. angustifolia Roxb.
K.-indiai; gumójából finom keményítő lesz s kelet-indiai arrowrot, tikorliszt,
tithur avagy koa a neve. A C. zedoaria L., l. Citvorgyökér.
A K.-félék közül orvosi célokra ma már csak a C. zedoaria
gyökerét használják föl, ezt is csak kis mértékben. A gyökérben foglalt illatos
olaj a szájnyálnak és a gyomornedvnek elválasztására ingerlőleg hat s ezáltal
diétazavaroknál is jótékony hatása lehet. A magyar gyógyszerkönyvben előirt
illatos ecetnek (acetum aromaticum) is egyik alkotórésze. Régebben nálunk is,
ma már inkább csak hazájában, D.-Ázsiában használják fűszerül és orvosságul a
sárga gyömért (radix curcumae longuae), mely curry-powder név alatt is
ismeretes. Ennek a gyántán és illatos olajon kivül egy kristályos alkotórésze
is van, a kurkumin (l. o.), mely gyógykészítmények, likörök megfestésére
használtatik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|