Kürtősfánk
finom vajas élesztős tészta, melyet régente nyitott
tűzhelyen dorongon sütöttek, miért is dorongfánknak nevezték; a takaréktűzhelyen
azonban félköralaku bádogra v. vajjal megkent hengeralaku fára tekerik s igy
forgatva sütik meg. Mikor megsült s a mintáról lehúzzák, belül üres marad mint
a kürt, azért nevezik K.-nak. Készítésmódja a következő: egy kanál vaj 5
tojássárgával, 1/4 liter tejjel 6 kanál élesztővel, sóval s annyi liszttel,
hogy nagyon kemény ne legyen; elkeverik s kelni hagyják, mire ujjnyi vastag
kolbászkák alakjában a mintára tekerik, vajjal megkenik és durván tört
mandulával meghintik, aztán pirosra sütik. Erdélyben kürtőskalácsnak nevezik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|