Laboda
(növ., mag-lap-él Diószegiéknél, labdafű, labdaparéj,
Atriplex Tourn.), a libatalpféléknek leginkább romon, kövér vagy sótartalmu
talajban, a tengerparton, sivatagon, puszta helyeken, falon és sövény mellett
termő, nagyobbrészt lisztes egynyári füve, ritkán cserjéje, apró füzér- vagy
fürtszerüen csoportosított, v. ágas-bogas, zöldes, barnás vagy vöröses szinü
virágcsomókkal. Virága részint páros éltü, részint egylaki. A termő virág leple
2 metszetü, elvirágzás után nagyobbra nő. 20 faja (hazánkban 7) mind a két
földségnek mérsékelt és szubtropikus vidékein nő. Az A. hortensis L.
(labodaparéj, kerti L., német paréj, ízetlen fű) magas hamvas v. pirosló kóró,
zöldséges kertben ültetik, itt-ott el is vadul. Levele háromszögletü,
szivalaku, fogas. Tatárországból ered, Európába 1548. került. Főzelékét már a régiek
ették, erre a célra a francia ma is termeszti s arrochenak nevezi. Magva kissé
hánytató és meghajtó. Pirosas levele kedvéért kertbe is ültetik. Más
tengerparti fajokból szódát, a belföldiekből hamuzsírt főznek.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|