Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Lacroix... ----

Magyar Magyar Német Német
Lacroix... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Lacroix

(ejtsd: lákroa), 1. Pál, irói álnevén Bibliophile Jacob, francia iró, szül. Párisban 1806 febr. 27., megh. u. o. 1884 okt. 16. Számos regényt irt, melyek nagy kedveltségnek örvendtek a bennük szellemesen elszórt tudományos jellegü magyarázatok és észrevételek miatt. Sok régi irodalmi emléket is adott ki, s e mellett több történelmi és archeologiai meg irodalomtörténeti munkát irt. Ezek közt legfontosabbak: Histoire du XVI. siecle en France (Páris 1834-35); Le moyen-age et la Renaissance (u. o. 1847-52); Histoire politique, anecdotique et populaire de Napoléon III (u. o. 1853). Továbbá, Pierre Dufour álnév alatt, ő volt a Histoire de la prostitution chez tous les peuples du monde (u. o. 1851-54) harmadik szerkesztője. L. 1855 óta az Arsénal könyvtárának őre volt. Egyéb művei közt említésre méltók még: Les arts au moyen-age et a l"époque de la Renaissance (1868); Le dix-huitieme siecle (1879-1881). - Öccse:

2. L. Gyula, szül. Párisban 1809 máj. 7., megh. u. o. 1887 nov. 10., szintén számos regényt irt; költeményein, két verses drámáján s a latin és görög költőkből fordított szemelvényein kivül még egy kötet hazafias szonettet (L"année infame, 1872) is irt.

3. L. Szilveszter Ferenc, francia matematikus, szül. Párisban 1765., megh. u. o. 1843 nov. 25. Tanulmányait a College de Franceban oly jelesen végezte, hogy Monge ajánlatára kinevezték a rocheforti tengerészeti iskola tanárává. 1787-ben jutalmazta meg az Académia des Sciences egy művét a tengeri biztosításokról, a forradalom után pedig egymásután a tüzérségi iskola, az École centrale, az École politechnique, a Sorbonne és a College de France tanára volt. L. nem volt teremtő elme, de számos tankönyvei (Traité du calcul diff. et int., Traité d"arithmétique, Éléments d"Algebre, Éléments de géometrie stb.) többek egyszerü kompilációknál; ő korának valamennyi matematikai művét tanulmányozta és ismerte és a tételek sok helyen hiányos bizonyításait kiegészítette. Tanítványai, köztük Poisson, Malus, Navier, Brisson nagy hálával és elismeréssel emlékeznek meg róla.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is