Lanolin
(Adeps lanae), tisztított gyapjuzsír. A különféle
kenőcsöknek újabban használt alapanyaga, melyet először Liebreich állított elő
1885. a gyapju zsiradékából. A L. sárgésfehér szinü, csaknem szagtalan, 40°on
megolvadó zsírszer test, mely 25% vizet tartalmaz és éterben meg kloroformban
semleges kémhatásu zavaros folyadékká oldódik. Vizfürdőn addig melegítve, mig a
hozzá keveredett viz teljesen elillan belőle, tiszta, a kihüléskor mézsárga
szinü tömeggé lesz, mely éter és kloroformban igen könnyen, forró abszolut
alkoholban azonban csak kis mennyiségben oldódik. Az ilyen módon kapott L.
Lanolinum anhydricum (viztelen L.) név alatt fordul elő a kereskedésben,
melynek kloroformban való oldatát ha (1: 50) kénsav fölé rétegezzük, az
érintkező felületen sötét barnavörös gyűrü képződik. Minthogy készítésénél
lúgot is használnak, igen fontos dolog, hogy ezzel szennyezve ne legyen, azért
teljesen közömbös kémhatásunak kell lennie és éteres oldatának (2: 10) 1 csepp
fenolftalein-oldattól megvörösödnie nem szavad. A tiszta L. nátronlúggal
melegítve ne fejlesszen ammoniákot és virfürdőn való melegítéskor legfölebb 30%
legyen a súlyveszteség. A L.-t közömbös hatása, a levegőn való állandósága és
amiatt, hogy a bőr likacsain igen könnyen beszívódik, kenőcsök készítésére
manapság nagyban használják. A L.-ból szépítőszerek is készülnek, igy az u. n.
L.-pomádé, L.-krém, L.-szappan stb.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|